Време спорта и разоноде

Наша `Фудбалушка` је заживела, имаће место и у редовном породичном магазину Радио Београда 1. И данас ће нам се из Русије јављати наше колеге Владе Радичевић и Милан Биговић, са актуелним информацијама везаним за `орлове`, који сутра играју своју прву утакмицу на Мундијалу, и то са Костариком. Меч од кога много зависи, у коме ће изабраници Младена Крстајића сигурно дати све од себе да освоје прве бодове на Светком првенству. Слушаћемо разговоре с нашим играчима, занимљивости у вези Мундијала, чути познате уметнике, али и спортисте из других области, чути какве шансе дају нашој репрезентацији на такмичењу које смо дуго чекали.

Жељко Овука је пилот параглајдера, члан репрезентације, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије и потпредседник Светске ваздухопловне федерације за параглајдинг и хендлајдинг. Најавиће нам низ активности наших представника у овом спорту, иначе одлично котираних у европским и светским размерама, без премца у региону. Већ овог викенда `епицентар` атрактивних висинских дешавања је  Вршац, као једна од идеалних локација за параглајдинг, потом бројни турнири, ЕП у Португалу, али и Азијске игре, на којима ће наш гост бити у улози делегата.

 

Представници Крикет федерације Србије и неколико наших најуспешнијих такмичара недавно су боравили у Лахору, у покрајини Пенџаб, у Пакистану, на позив тамошње Националне крикет академије. Све то у оквиру обележавања 70 година успостављања дипломатских односа Пакистана и Србије. Чланови наше делегације могли су да се упознају са тамошњим великим звездама овог спорта, који је у Пакистану национални спорт број један, као и да науче доста тога што могу да искористе у домаћем шампионату, али и у такмичењима на међународној сцени. У госте нам долази генерални секретар Крикет федерације Србије и један од наших најбољих играча Владимир Нинковић.
 

С пажњом ћемо најавити и овогодишњи фестивал БЕЛЕФ, на чијем је челу, у улози директора, другу сезону узастопно, наш данашњи гост Александар Саша Илић. Професор на Институту за уметничку игру, кореограф, један од наших најуспешнијих извођача балетске игре, Илић ће нам најавити сва дешавања, којих ће и ове године бити на више локација у граду, и у затвореним дворанама и под ведрим небом. Такође, Илић ће нам, као једна од највећих звезда балета у региону, испричати мало и о пројектима на којима је радио протеклих месеци, спектаклима у којима је било доста његових колега из готово свих бивших југословенских република.

Прва самостална изложба уметнице Иване Башић под називом `Кад нестане тло` у току је у галерији `Новембар` у Београду. Реч је о младој ауторки, која живи и ствара у Њујорку. Забележили смо још неколико интересантних изложби -  цртеже Марија Коларића у галерији Дома омладине Београда, изложбу `Фантастични Шангај` у Уметничком павиљону `Цвијета Зузорић`, затим `Грифон 2018.` у галерији Графичког колектива, изложбу `Записи у времену`, Богдана Шекарића у Етнографском музеју, изложбу Мирољуба Филиповића Филимира- `Бојилишта` у галерији `Београд`, као и ону у простору `Галерије 73`- `У част Полексији и Надежди`, којом ова установа обележава 45 година рада.

На сцени `Атељеа 212` приказана је премијера представе `Пет живота претужног Миилутина`, у глумачкој подели је и Тамара Драгичевић. На Поповој плажи у Зајечару вечерас је концерт Сање Илића и Балканике, којим се најављује културно лето у граду на Тимоку. Представа `Мушкарчине`, у извођењу `Рефлектор театра`,с успехом је пре неки дан изведена у Кијеву. У Установи културе `Вук` сутра ће бити одржан отворени `Гага час`, кога ће водити уважени гост из Израела Иго Гидрон. Бесплатне креативне радионице за средњошколце биће одржане и овог лета у Музеју афричке уметности. Центар за културу Гроцка организује разноврсне концерте у својој `Музичкој башти`. Пратимо и Међународни фестивал харфе, најављујемо EXIT у Новом Саду и `Арсенал фест` у Крагујевцу, као и премијеру представе `Случајеви`, на сцени Опере и театра `Мадленијанум`, у драматизацији и режији Тадије Милетића.

Сутра ће малишани из Кикинде моћи да погледају премијеру представе `Књига о џунгли , коју је- за позориште `Лане`-  драматизовала и режирала, у њој и игра, наша саговорница Гордана Раушки. Концерт и предавање под називом `Од истраживања до приказивања- рецепција српске музике у Америци`, одржаће се 21. јуна на сцени Задужбине Илије Милосављевића Коларца. Студенткиње Високе школе за образовање васпитача у Пироту освојиле су прву награду на међународној стручној конференцији студената у Бугарској. У конкуренцији 1200 студената, пиротске студенткиње победиле су едукативном компјутерском игрицом, намењеној деци са сметњама у развоју - `Жирафица паметница`. О овом успеху говори директорка школе Емилија Поповић.

И ове суботе чућемо уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Неће изостати ни ново издање рубрике `Од Уругваја до Русије`, у којој говоримо о претходним Мундијалима, као ни награде за редовне слушаоце емисије- за то су задужени Дом омладине Београда, "Мадленијанум", Културни центар Чукарица, `Академија 28` и театар `Хлеб`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара