Светско фудбалско првенство 2018, отварање

У центру пажње светске јавности од данас се налази Светско првенство у фудбалу. Највећа смотра планете у овом спорту биће отворена на стадиону `Лужњики` у Москви, најпре уз официјелни део програма, потом и првом утакмицом између домаћина Русије и Саудијске Арабије. 32 репрезентације света гаје наду да би нешто више могле начинити до 15. јула и финалне утакмице Мундијала. Међу њима је и државни тим Србије, који је у доброј атмосфери испраћен из Београда, на исто тако леп начин дочекан и у Калињинградској области, одакле ће покушати да оствари снове, своје и бројних навијача. Радио Београд, преносима утакмица репрезентације Србије и специјалним емисијама посвећеним Мундијалу, настојаће  да заокупи пажњу љубитеља фудбала. Наши извештачи из Русије су Владе Радичевић и Милан Биговић, вишеструко доказани у праћењу бројних великих европских и светских манифестација.

Сваког дана пратићемо шта се дешава у Русији, ослушкивати резултате, као и разговоре са нашим репрезентативцима и члановима стручног штаба српског националног тима. Познати фудбалски стручњаци у микрофоне Радио Београда износиће своја мишљења, коментаре и анализе. О Мундијалу ће за наш програм говорити и познате личности из света јавног и културног живота, ослушкиваћемо и `пулс народа`, кроз анкете са улица Београда и извештаје дописника из градова широм Србије. Први гост у овом серијалу емисија је Дејан Ђурђевић, својевремено играч и тренер ОФК Београда, који има занимљиве приче из Узбекистана, где је такође радио као тренер - са екипом Пахтакора освојио првенство, потом предводио и њихов државни тим.

Са Зораном Поповићем, тренером у фудбалском клубу Чукарички, доказаном и на Малти, разговарао је колега Слободан Игрутиновић. Чућемо и тренера Зорана Ђорђевића, који је недавно обележио 40 година рада, најзапаженији успеси везани су му за афричко и азијско тло. Чак пет фудбалера репрезентације Саудијске Арабије, који данас имају привилегију да - са Русијом - отворе Мундијал, прва фудбалска слова срицали су под његовом тренерском палицом. Наша колегиница Вања Савић разговарала је са Вуком Рашовићем, фудбалским тренером, који је последњих годину дана провео радећи управо у Саудијској Арабији.

Долази нам и познати сатиричар Александар Чотрић, истински заљубљеник спорта. Управо данас представио је јавности своју нову збирку, под називом Све је у игри, па треба очекивати доста занимљивих афоризама на тему фудбала и спорта.

Не само што је са својом Балкаником представљао Србију на овогодишњој Песми Евровизије, нити што су његове песме изводили најбољи југословенски и српски гласови, већ и због чињенице да је аутор једне од најдуговечнијих фудбалских химни, Александар Сања Илић има доста разлога да буде гост прве специјалне емисије Радио Београда. Ради се о песми `Све што смо желели, све што смо хтели`, за коју је текст написао Љубивоје Ршумовић, а музику наш данашњи гост. Сећа се, премијерно је изведена почетком седамдесетих година прошлог века, пред неких 80 хиљада гледалаца на тадашњој `Маракани`, химну је тада певао велики хор `Бранко Крсмановић`.

Током емисије чућемо и низ занимљивости из базе фудбалске репрезентације Србије, као и оне везане за разноразна мундијалска дешавања. Ипак се окреће...лопта данас коначно креће са центра, надамо се да ће фортуна бити на страни наших играча. О подршци свакако не треба да брину.

 Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво