Читај ми!

Лето уз Моју књигу - изузетна дела светске и српске књижевности

Током лета поново ћемо чути емисије у којима се говори о јединственим, по неким својим особинама посебним књигама домаћих и страних аутора. Реч је о делима која су проширила дотадашње границе књижевности, и утицала да се сама форма дела и језик којим се оно ствара доживе другачије. Истраживачким духом и експерименталним замахом ова дела отворила су нове путеве развоја књижевног израза, и довела до новог и другачијег схватања књижевности. У августу слушамо емисије у којима саговорници говоре о изузетним делима српске књижевности.

''Лирика Итаке'' Милоша Црњанског

Петар Жебељан, писац и новинар, говори о томе како је открио збирку песама ''Лирика Итаке'' Милоша Црњанског, како је песме Милоша Црњанског доживео у том првом сусрету, а како у каснијим читањима. Петар Жебељан је објавио десет књига поезије и прозе. Од 1966. до 2004. године био је новинар и уредник у Радио Београду, где је реализовао велики број емисија за децу, као и читав низ образовних, информативних, документарних, драмских, забавних и документарно-музичких емисија.

У овој емсији биће речи о збирци песама ''Лирика Итаке'', али и о другим делима Милоша Црњанског, о његовим романима, причама и есејима, о поетском духу који постоји у свему што је он писао, о суматраизму, о луталачком немиру, о елегичности и етеричности његових стихова...

''Лирика Итаке'' је збирка песама у којој се Црњански обрачунава са окошталим поетским нормама претходних генерација, изражава разочарење читаве једне генерације која је доживела слом својих идела, и смело наговештава продоре у нове, неосвојене поетске пределе.

Наш саговорник говори о песмама из збирке ''Лирика Итаке'', као и о коментарима који су објављени уз ове песме, у којима Црњански говори о себи, свом животу и стваралаштву.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво