Гости из прошлости

Ако нас пут наведе до Краљевских музеја лепих уметности у Бриселу, у једном од њих, пратећи низ експоната, можемо да стигнемо и до необичне слике с насловом „Царство светлости“. Готово налик фотографији снимљеној у неком немогућем тренутку између дана и ноћи, то уље на платну, у својој доњој половини, открива нам сумрачни предео: високо, затамњено дрво, кућу која се, заоденута сенкама и плаштом крошњи у позадини, огледа у мирној води, док једноставна улична светиљка мирно обасјава део фасаде. Међутим, изнад тог призора, у горњем делу слике, лагани бели облаци безазлено плове по нежноплавом небу. Иако су и дан и ноћ овде приказани умирујуће и чак љупко, у њиховом контрасту има нечег помало језивог и тајанственог.

А ако уђемо у један од музеја у Лос Анђелесу, открићемо ту рад под називом „Издајство слика". На целом платну - само једна озбиљна лула, а испод ње реченица исписана на француском: „Ово није лула." Вешто уклапајући речи и слику, наглашавајући јаз између језика и значења, уметник нас наводи да се запитамо о значају речи уопште. Јер „лула" ту није више стваран предмет већ само слика луле која се не може припалити и попушити.

Ако нам до руку дође нека од бројних монографија истог сликара, од странице до странице зачудност се само продубљује. Јер он као да увек изнова и на све могуће начине успева да на платну призове снажне песничке слике, које нас бар на тренутак измештају из познатог и очекиваног.

„Све што видимо крије нешто друго и увек желимо да видимо шта је скривено оним што видимо" - речи су тог, свакако најславнијег белгијског уметника 20. века и једног од најпознатијих надреалиста. Наш гост из прошлости биће сликар Рене Магрит.

Аутор - Хана Гадомски.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се