Време спорта и разоноде

Још само две пријатељске утакмице у Аустрији, са селекцијама Чилеа и Боливије, деле фудбалску репрезентацију Србије од учешћа на Светском првенству у Русији. Наши играчи отпутовали су данас на последњу фазу припрему, претходно је селектор Младен Крстајић објавио је и коначну листу 23 путника, односно учесника Мундијала. Гост наше емисије ове суботе је Илија Петковић, истакнуто име српског фудбала. Један од оних који је својим ангажманом заслужио привилегију да на шампионатима планете буде и као фудбалер, и као селектор репрезентације.

Радио Београд 1 ће, дабоме, с лица места пратити дешавања на СП у Русији, наш двојац у Калињинграду сачињаваће Милан Биговић и уредник Спортске редакције Владе Радичевић, чију ћемо редовну рубрику `Од Уругваја до Русије` слушати и ове суботе. Узаврело је међу љубитељима фудбала широм планете, објављују се пригодне публикације, сличице и албуми фудбалера, али и доста штива које ће остати у спортским архивама, за неке наредне догађаје тог типа. Једно од таквих је и књига издавачке куће `Вулкан` под називом `Српски фудбал кроз Мундијал`. Аутор Зоран Шећеров, иначе наш данашњи гост, покушао је да приближи читаоцима и навијачима дух светских првенстава кроз учешће нашег тима на највећој фудбалској смотри.

Небројено пута доказано је да су људи од медицине успешни и када је лепа писана реч у питању. Ваљда најбоље умеју да опишу осећаје, умеју да уђу људима у душу- то или нешто треће, тек са нама је овог поподнева и песникиња Ана Смиљанић, иначе специјалиста педијатрије у Институту за неонатологију. Слушаћемо стихове из њене актуелне збирке `Фиеста`, која је имала промоцију у Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, а још је откривају љубитељи поезије широм Србије, захваљујући представљањима и гостовањима наше гошће.

Замолили смо нутриционисткињу Милку Раичевић да нам се данас придружи у студију и помогне саветима шта и како јести при овим високим температурама које мало коме пријају. Даће нам одговор на то, али и како се хранити током лета које долази, одаће нам и неке тајне, попут оне да је врло пожељно ставити повремено мало кукурузног брашна на четкицу за зубе, ако желимо да имамо здраве десни. Таквих `цака`, наша гошћа има доста, скреће- уз остало- пажњу да никако, када се вода из пластичне флаше потроши, не ваља сипати нову, такозвану `чесмовачу`, нити било шта друго, у исту боцу. Наиме, свако ново додавање, па чак и воде, развија нову хемијску реакцију и наше тело ту воду касније не препознаје као здраву. Биће приче и о здравом мршављењу, акцијама попут недавне `Све на вагу` и другим интересантним темама.

Представљамо младу глумицу Татјану Димитријевић, која је дипломирала глуму на ФДУ, у класи професорке Гордане Марић 2016. године. Непосредни повод је монодрама `Нисам била овде`, у режији Мине Ћирић и по тексту Неде Гојковић, у којој тумачи лик Вивијен Ли. Татјана се редовно појављује у представама водећих београдских театара,а са колегом Иваном Перковићем основала је НАСТеатар, који има за циљ да очува лик и дело Момчила Настасијевића. Позајмљује свој глас јунацима цртаних филмова, лепо пева изворну музику, у све то увериће се данас слушаоци нашег породичног радио магазина.   

`Змајеве дечје игре` одржавају се од 6. до 10. јуна у Новом Саду. У Бољевцу, од 7. јуна манифестација `Црноречје у песми и игри`. Темерин ће наредног викенда бити домаћин манифестације `Просто к`о пасуљ`. У Нишу се тада одржава витешки фестивал `Заштитници тврђаве`, а у Белој Паланци `Дани игре`. 58. бициклистичка `Трка кроз Србију` стартује 8. јуна из Мионице, чији челни човек Бобан Ковачевић говори за нашу емисију, баш као и селектор бициклистичке репрезентације Србије Иван Стевић.  

Мултимедијална изложба `Уметност као рокенрол` отвара се у понедељак у УК `Пароброд`,а вечерас у истом здању гостује чешки гудачки оркестар `Епок`.Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије доделило је награду за животно дело у области керамике академској сликарки Софији Бунарџић. Екипе Удружења Краљевина Србије и Удружења монархиста Србије играју хуманитарну фудбалску утакмицу. Спортски клуб Алти наредне недеље на Кошутњаку одржава планинарску школицу и трку за децу од 6 до 12 година, о чему нам прича позната алпинисткиња Драгана Рајбловић. У Зрењанину је почео пети хорски фестивал `Слободан Бурсаћ`. У Библиотеци града Београда од 4. до 9. јуна одржава се 11. међународни фестивал музике и игре `Амадеус`. Балетски уметник и кореограф, професор Александар Илић током емисије јавиће нам се из Израела, где је отишао као специјални гост тамошњег Министарства иностраних послова и присуствује великом фестивалу уметности.

У Вршцу `Тачка сусретања` представља нову песничку књигу др Драгице Станојловић `Поглед кроз перископ`. У `Галерији 73` у току је изложба дигиталних принтова Миодрага Рогића. Удружење ликовних уметника `Атеље К-33 Врање` расписало је кнкурс за учешће на уметничкој колонији у овом граду. `Балкански шпијун` ускоро и као представа, на сцени Народног позоришта- једну од улога тумачи наша саговорница Вања Милачић. Овог викенда у Руми се одржава међународни фестивал једноминутног филма под називом `Мистер Ворки`, о његовом садржају - директор Драган Цакић.

То је тек део предвиђених садржаја за ову емисију. Стеван Ковачевић јавља нам се са турнира Ролан Гарос у Паризу, чучемо и Игора Кокошкова, првог Србина на клупи једног америчког тима професионалне кошаркашке лиге. Бележимо још низ манифестација, занимљивости и дешавања, уз занимљиве саговорнике и укључења с лица места. Витез кулинарства Милијан Стојанић и овога пута има посластицу за гурмане, али и оне који воле да поједу добро и - здраво. Ту је, дакле, предлог јеловника за недељни ручак овог академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорде, који већ 12 година сваке суботе дели своје кулинарско знање с нашим слушаоцима.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи