Новости дана

Председавајући Комитета за спољне послове Европског парламента и известилац за Србију Дејвид Макалистер данас је у Београду. Долази седам дана после Самита европских лидера и земаља Западног Балкана одржаног у Софији. Састаће се с председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић.

Међународни тим истражитеља саопштио је да је детаљном анализом видео-снимака утврђено да је малезијски авион пре четири године оборен изнад Украјине руском ракетом "бук", пренео је Асошијетед Прес. Из холандске полиције је прецизирано да је ракета припадала 53-ој противваздухопловној бригади руске војске, стационираној у Курску. Боинг 777 Малезија ерлајнса ишао је из Амстердама за Куала Лумпур, а оборен је изнад Украјине 17. јула 2014. године. Живот је изгубило свих 298 путника и чланова посаде. Русија је више пута демантовала да је њена војска одговорна за ту несрећу.

Министри спољних послова Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров, састају се данас у Њујорку са специјалним изаслаником Уједињених нација, Метјуом Нимицом. Тема је вишедеценијски спор око имена Македоније, због којег већ данима трају интензивне телефонске консултације Атине и Скопља с бројним европским лидерима и дипломатама. Медији наводе да се од разговора у Њујорку не очекује много, јер две стране још нису пронашле компромис. Према писању македонске штампе, тренутно домирају два предлога - "Нова Македонија" и "Горња Македонија".

Данас се слави успомена на Ћирила и Методија, који су заслужни за ширење писмености међу словенским народима. Дан сећања на мисионарство и визионарство браће из Солуна из времена јединствене хришћанске цркве обележава се и у другим словенским земаљама. Према најавама, ове године ће се у процедури наћи предлог закона којим ће се у ред државних празника увести празновање Светог Ћирила и Методија, као Дан словенске писмености и у Србији.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи