Време спорта и разоноде

Трећег јуна у београдској Штарк арени одржава се кик-бокс спектакл, међу учесницима ове атрактивне манифестације је и Марина Спасић. Најбољи професионални женски кик-боксер у Србији, првакиња Балкана, носилац WKN интернационалног појаса, Марина у досадашњој каријери има 17 мечева, од којих је 12 завршено победама.

Легендарни кошаркаш Жарко Варајић пре неколико дана, на предлог Кошаркашког савеза Србије, добио је Мајску награду за животно дело. У играчкој каријери посебно је упамћен као део тима Босне из Сарајева, која је први југословенски клуб који је освојио Лигу шампиона. Имао је и много репрезентативних успеха, европских, светских и олимпијских медаља.

Све ове године остао је активан у кошаркашком спорту, тренутно је потпредседник Програмске комисије Олимпијског комитета Србије.

Идеална прилика за причу на разне теме, укључујући и недавно одржани фајнал-фор у нашем главном граду, који је послао прелепу слику у свет о Београду и Србији.

Прочула се као пијанисткиња која на свом инструменту изврсно изводи обраде нумера хеви-метал бендова. Зорана Владисављевић, наша гошћа, завршила је мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, тренутно је студент прве године доктоских студија на Филолошком факултету у Београду. Долази нам са новим синглом, кога ћемо премијерно чути, као и са новим спотом, кога ће препоручити слушаоцима породичног магазина Радио Београда 1.

Изгледа да је требало да се одржи фајнал-фор Евролиге у кошарци и да нам добро обавештени навијачи из Шпаније, Турске, Русије и Литваније скрену пажњу на оно што у околини Београда имамо још од 2010. године. Нису гости пропустили прилику да пробају аутентичну српску ракију и упознају се с њеном историјом, а нама дали до знања податак о постојању Музеја ракије, чији је власник др Мирослав Кубурић. Од старих казана из 19. века, преко процеса производње, до израде дрвених буради - све на једном месту. Укључујући и два примерка из Гинисове књиге рекорда - највећу ручно дувану боцу и највећу традиционалну српску капу- шајкачу. Ракије из овог музеја пролазиле су кроз руке Владимира Путина, Шарла де Гола, Била Гејтса... и све те лепе ствари и приче налазе се подно Авале, тамо се могу решити и бројна текућа питања, о томе- поред осталог- у данашњој емисији.

Током емисије, пратимо и најављујемо дешавања на бројним манифестацијама широм Србије. Данас се одржавају бесплатне радионице историје уметности у галерији `X витамин` на Студентском тргу, а сутра Застава фан клуб организује десети, јубиларни Мајски скуп.

3. јуна у Врању је атлетска манифестација посвећена маратону и полумаратону, наредног викенда у Панчеву планинарско-еколошки клуб `Соко` организује `Дане авантуре`. `Лимска регата` дешава се од 1. до 3. јуна у Пријепољу. У Сефкерину се сутра одржава `Сеоска олимпијада`. У Аранђеловцу се 1. јуна отвара `Улица насмејаних лица`.

У Лесковцу- празник стрипа и младости. Малишани из четири основне школе града на Ветерници оборили су европски рекорд у најмасовнијем јавном часу стрипа на отвореном, у организацији школе стрипе `Никола Митровић Кокан`.

Етно фестивал у Инђији одржава се сутра, баш као и манифестација изворног народног стваралаштва- `Танцуј, танцуј` у Бачком Петровцу. `Хомољски мотиви` почињу у понедељак у Кучеву, истог дана и `Синђелићеви дани` у Свилајнцу. Најављујемо и `Позитивни месец` у Нишу, традиционалну уметничку манифестацију `Мермер и звуци` у Аранђеловцу, као и `Видовданске дане` у Грачаници. Међународна смотра фолклора одржава се 1. јуна у селу Кусић код Беле Цркве. Средњовековни викенд у Лазаревом граду, разумљиво, дешава се у Крушевцу од 1. до 3. јуна. Манастир Градац домаћин је манифестације `Дани Јелене Анжујске`. У Стражилову се сутра одржава `Сачијада`, балканско такмичење у припреми јела испод сача, док ће село Ашања, крај Пећинаца, од 1. до 3. јуна бити поприште развијања добрих пита, захваљујући `Гибаницијади`. Другог јуна, у Ердевику се дешава традиционална `Сремска куленијада`. 

Пети фестивал фантастичне књижевности `Арт- Анима` траје током прва три дана јуна. У Крагујевцу се сутра одржава позоришни карневал за децу. `Отисак времена- фрагменти из историје`, назив је изложбе која ће бити отворена у галерији Графичког колектива у понедељак. Нова акција `Звездара театра` носи назив `Позориште је и моја кућа`. До 30. маја у дворани Културног центра Београда одржава се 11. фестивал `Шпански метар`. Изложба Матије Рајковића отвара се у уторак у Градској галерији у Краљеву. Најављујемо и фотографски перформанс, чији су протагонисти Анђела Петровски и Игор Чоко, као и премијеру `Хлеб театра` 30. маја на сцени позоришта `Пинокио`. За текст, кореографију и режију мјузикла `Речи од камена` задужена је Сања Крсмановић Тасић, која је гошћа у студију ове суботе.

Владе Радичевић и ове суботе води нас кроз рубрику `Од Уругваја до Русије`, која се бави претходним Мундијалима и учешћем наше репрезентације на њима. Витез кулинарства Милијан Стојанић поново има предлог јеловника за недељни ручак. Ту су и награде за слушаоце емисије, у виду бесплатних улазница, уз које ће моћи да погледају позоришне представе и концерте у Дому омладине Београда, `Академији 28`. Културном ценру Чукарица и Установи културе `Вук Караџић`.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво