Забавник

"Мој отац је годинама у једној старој тегли држао кутију сликарских темпера и четкице, као и сликарску палету у углу своје фотографске радње. Откад знам за себе, посматрала сам ту кутију темпера. Ни сама не знам зашто. Пошто сам тако дуго после несреће била прикована за кревет, искористила сам прилику да је затражим од оца. Позајмио ми је темпере, као мали дечак од кога узмете играчку да бисте је дали његовом болесном брату. Мајка је замолила столара да ми направи штафелај, ако се тако може назвати специјална конструкција коју су могли да фиксирају за мој кревет, јер од гипса нисам могла да седим," записала је мексичка сликарка Фрида Kало. Изнад кревета поставили су јој и неку врсту настрешнице с огледалом окренутим према кревету, како би могла да се огледа и сама себи буде модел.

Најпопуларније певачице у Француској 1966. биле су Франсоаз Арди, Силви Вартан, Шеила, Миреј Матје и Франс Гал. О прве три причали смо у једном од прошлих Забавника и остали дужни да кажемо коју реч о томе како је успех Миреј Матје и Франс Гал наредне године пропраћен у фебруарском броју Џубокса.

Милица Бабић Јовановић, сликар београдског Народног позоришта и уважени модни стручњак, нама касније познатија као костимограф, и као супруга нашег нобеловца, путовала је тридесетих година прошлог века Јужном Србијом, ишла је и у Скопље, Тетово, Призрен, обишла многа села у Скопској Црној Гори, не би ли се упознала са тканинама које се тамо раде по кућама. Са пута по Србији, слала је писма београдској Политици, која су објављена у наставцима, с пролећа 1935. године. Били су то својеврсни путописни модни савети варошанкама - како да се обуку лепо и јефтино, и то пазарећи домаће тканине. Па, драге варошанке, идемо најпре у Призрен...

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара