Романо Тхем

Извештај “Обруч антициганизма – Роми у Србији” , који је урадио тим међународне невладине организације Civil Rajts Difenders пружа информације о положају Рома у Србији у различитим областима живота, укључујући и запошљавање, образовање, становање, приступ правди, лична документа, здравствену заштиту, безбедност и забрану тортуре, тражење азила и принудни повратак. „Системска сегрегација и дискриминација Рома и даље су учестала појава, а државне институције често не располажу релеватним подацима и они се углавном могу добити од невладиних организација које раде на побољшању положаја Рома“, један је од закључака овог извештаја који представљамо у првом делу емисије.

Говоримо и о вишедеценијској пракси европских установа за бригу о деци које ромску децу одузимају родитељима само због тога што су сиромашни. У најновијем чланку на сајту еуобсервера, који потписују Сораја Пост и Петер Нидермулер, посланици у европском Парламенту, наводи се да је често за већину Европљана шок када чују за ужасна кршења људских права широм света али да су спремни да прихвате апархејд када се ради о Ромима.

У другом делу емисије биће речи о представи "Сви смо ми исти под капом небеском" у којој играју деца, чланови клуба „Бајка". Љупком причом о Горану и Мерими, ученицима ромског порекла у  једној од основних школа у Србији, на начин својствен само деци, а опет убедљиво и уз сјајне сонгове које је пратила богата костимографија, послата је порука гледаоцима о потреби за пружањем шансе и једнаким третманом сваког детета на свету.

Емисију воде Гордана Нешовић и Уна Бериша.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи