Време спорта и разоноде

Београд ће наредног викенда бити епицентар европске и светске кошарке. У нашем главном граду одржаће се фајнал фор Лиге шампиона, а у истом термину дешаваће се и кошаркашко Европско првенство српске дијаспоре - КЕПСД. Наши људи стижу са свих страна меридијана за ово такмичење, које ће нам дочарати некадашња кошаркашица Валентина Нина Спасојевић. Премијерно ћемо чути и реп-химну овог такмичења, коју је компоновао и изводи Бане Ексер. У госте нам долази и трофејни кајакаш Марко Драгосављевић, који је недавно, накнадно, добио сребрну медаљу са ЕП у Пловдиву, будући да је Мађар Бенц Хорват суспендован због допинга на четири године, самим тим и његови резултати. То је тек једно у низу одличја нашег кајакаша, који највише воли када је у својој Бачкој Паланци и на популарној Тиквари окупи другаре из младости ране.

Џудисткиња Милица Николић такође ће нам се придружити у студију ове суботе. Да хладне главе `премотамо филм` о свим претходним догађајима, најновијој медаљи из Тел Авива, проглашењу за спортисту године СД Црвена звезда, али и да најавимо наредна такмичења, укључујући  Олимпијске игре у Токију, које би - по општем мишљењу - требало да буду круна њене каријере. 

Од 14. до 20. маја у Београду ће бити одржано 23. издање Међународног фестивала нове музике - `Ринг Ринг`, и то по први пут у Студентском културном центру. Бојан Ђорђевић, алфа и омега ове манифестације, упознаће нас са учесницима овогодишњег скупа и детаљима из њихових каријера. Међу актерима `Ринг Ринга` је и италијански пијаниста и композитор филмске музике Ливио Минафра. 

У сусрет Светском фудбалском првенству у фудбалу, бавимо се претходним Мундијалима и сећамо некадашњих асова, у редовној рубрици `Од Уругваја до Русије`, коју припрема Владе Радичевић. Стеван Ковачевић, идејни вођа и оснивач Кроса РТС-а, причаће нам о овогодишњем издању те атлетске манифестације коју, поред спорта, одликују младост и - масовност. Дерби сусрет Супер лиге Србије за даме игра се сутра на Делијском вису у Нишу, где Машинац дочекује првопласирану Црвену звезду, чућемо предвиђања легендарног и неуморног Перице Крстића. 

У сфери спорта остајемо и захваљујући књизи Олимпијски сан, којој је крајем прошле године припала награда `Доситејево перо`. Објавила је `Пчелица`, која на леп и популаран начин подучава малишане лепотама спорта и фер-плеја, ова књига је прави пример за то, објашњава како веровати у своје снове и како се они често остварују. Ауторку романа `Олимпијски сан` Силвију Оташевић пронашли смо чак на Флориди, где живи и ради. 

Бојану Вунтуришевић упознали смо као чланицу састава `Сви на под`, да би данас већ била врло озбиљно име у регионалним оквирима.  Њен солистички првенац, албум `Даљине`, оставио је трага у земљама у окружењу, а љубитељи  њене музике моћи ће да је чују и виде наредне суботе, 19. маја, на солистичком концерту на сцени Дома омладине Београда. 

Бележимо и ове суботе бројне манифестације које се дешавају широм Србије - у Крепољину код Жагубице наредног викенда су `Спасовдански сусрети`, у Књажевцу 18. маја манифестација`Звуци трубе са Тимока`. Традиционални џез- блуз фестивал одржава се и ове године у организацији Удружења музичара Космета, и то од 15. до 18. маја у Косовској Митровици. Фестивал оптимизма `Baby Exit` дешава се сутра у Новом Саду, најављујемо и пешачку туру `Нарцису у походе`, планина Столови код Краљева је главно одредиште. У Зајечару је јуче почео девети међународни позоришни фестивал за децу. Бициклистичка секција женског центра `Милица` ће сутра, четврти пут по реду, обележити Светски дан јајника и Међународни дан физичке активности , и то вожњом подршке `Дај педалу раку јајника`. `Смедерево - град и људи у уметности 20. века` - назив је изложбе која ће сутра бити отворена у граду на Дунаву. 

Каква комбинација - српски композитор и музичар у тандему са шведском певачицом снимио је албум на француском језику, за америчку продуцентску кућу, а  обоје живе и креирају у Немачкој! Док је живео у Југославији, имао је групу `Амстердам`, учествовао на изборним такмичењима за `Песму Евровизије`, већ деценијама је настањен у Франкфурту. Зове се Ненад Мандић, биће овог поподнева наш гост. Ради комплетне информације, солисткиња из Скандинавије с којом ради је Ингрид Хагелберг.

Позоришна трупа `Балкан Нови Покрет` у Културном центру Раковица премијерно је извела музичко- драмски игроказ `Плес вила`. Данас је велика завршна изложба уметничких радова студената на Факултету ликовних уметности, о томе нам прича професор Светлана Волиц. Дејан Илић, добитник награде `Меша Селимовић` представиће се данас љубитељима књижевности Баната, у Салону код Порте у Вршцу. Библиотека града Београда од 13. до 18. маја организује једну од најважнијих светских библиотечких конференција-` МетЛиб`. `Живот у снази мотора`- назив је изложбе о Михаилу Мики Борисављевићу у галерији Музеја у Горњем Милановцу. 

Ултрамаратонка и скајранинг репрезентативка Србије Марија Ђорђевић по добру ће памтити трку на Козари, где је освојила друго место и сребрну медаљу. Центар за културу Гроцка организује путујући сајам књига за децу, под називом `Волим да читам`. У галерији `Сингидунум`, петнаеста изложба слика Оливере Милуновић. Француски институт у Београду од 14. до 17. маја организује десете `Молијерове дане`.`Јапанизам у Банату 1869-1969.` - назив је изложбе која ће бити оторена у Малом салону Народног музеја у Зрењанину. До 4. јуна у Етнографском музеју траје изложба `Уситњавање- прича о авану`. У `Комбанк дворани `55 година рада обележава чувени дечји хор `Колибри`, за наш програм говори уметнички руководилац и диригент Љиљана Ранђеловић.

Култни новосадски бенд `Атеист Реп` 19. маја у `Барутани` на Калемегдану одржаће рођендански концерт. Владан Вучковић Паја са својим `Спиритус Мовенс` бендом, има свирку у земунском клубу `Фест` 17. маја. У Дворској галерији у Београду, у улици Драгослава Јовановића, 15. маја отвара се изложба поводом сто десете годишњице рођења великог уметника Предрага Пеђе Милосављевића. У Народном позоришту у Кикинду изведена је 334. премијера- `Миргород` је рађен по Гогољу, у режији Анђелке Николић. `Под сјајем звезда`- назив је програма који се одржава вечерас у Културном центру у Зрењанину, међу извођачима вечних нумера је и Габријела Убавић, сопран. 

И село и град уживају у тв серији `Комшије`, која се сваког радног дана од понедељка до четвртка емистује на Првом тв каналу РТС-а. Ужива и Исидора Грађанин, млада и атрактивна глумица, која у серији редитеља Милана Караџића игра загонетну библиотекарку. Видели смо је и у једној од улога у филму `Зона Замфирова 2`, била је и део серије `Истине и лажи`. Приводи крају Факултет драмских уметности, управо ради на дипломској представи. Свира клавир, завршила је музичку школу, обожава историју, добијала је награде на републичким такмичењима. Пред њом је, уверени су људи од филма, лепа будућност, па ево прилике да је представимо детаљније нашим слушаоцима.

Ново одељење дечје хемато-онколошке клинике у Нишу, на коме ће се лечити малишани који су имали несрећу да их захвати карцином, биће отворено у уторак, 13. маја. Огроман је допринос људи добре воље и великих срца широм Србије и дијаспоре, који су препознали истинску борбу људи из НУРДОР-А, Националног удружења родитеља деце оболеле од рака. Камен темељац за ово здање положен је 18.маја 2016. и ево, пре договореног рока, ово одељење Дечје интерне клинике почиње с радом, што је од круцијалне важности за овај део земље. 

Пратимо, током емисије, и друге актуелности из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота. Припремили смо и велики број бесплатних улазница, мали знак пажње слушаоцима нашег породичног радио магазина. У томе су нам помогли `Академија 28`- са обе сцене, затим Дом омладине Београда и Културни центар Чукарица. Нећемо пропустити ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво