Гости из прошлости

Један виолински концерт и један клавирски. И један свадбени марш приде - да је само та три дела компоновао Феликс Менделсон би ушао у славнији део музичке историје. Свакако и са својим открићем заборављене "Пасије по Матеју" које је "оживело" рад Јохана Себастијана Баха као великог композитора. Менделсон је оживео интересовање и за дело Франца Шуберта. Роберт Шуман је открио рукопис Шубертове "Девете симфоније" и послао га Менделсону који ју је премијерно извео у Лајпцигу 21. марта 1839, више од једне деценије након композиторове смрти.

Менделсонова је и чувена увертира "Хебриди", међу ремек-дела спада и његова Шкотска симфонија, с њом и позната Италијанска, као и ораторијум Илија. Једино му опере нису ишле од руке.

Феликс Менделсон је први јавни наступ имао у деветој години, у тринаестој је компоновао први клавирски квартет, а у петнаестој прву симфонију. Са двадесет шест постао је диригент Гевандхаус оркестра у Лајпцигу, а у тридесет четвртој основао је чувени лајпцишки Kонзерваторијум.

Био је музички вундеркинд; и у детињству и у каснијим годинама поредили су га са Моцартом. Био је полиглота и добар акварелиста. У младим годинама је освојио европске концертне подијуме, музици се много давао, јер између ње и живота никакву разлику није правио, и зато ни старост није дочекао.

У "Гостима из прошлости" - осам слика из живота и прикљученија немачког романтичарског композитора, пијанисте и диригента Феликса Менделсона.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Извор слике са насловне стране: Википедија

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво