Време спорта и разоноде

Државна првакиња у боксу, у бантам категорији, до 51 килограм, Нина Радовановић, прва је гошћа овог издања породичног магазина Радио Београда 1. Власница је четири шампионска појаса, тренутно седамнаеста на светској ранг листи и пуна набоја, воље и жеље да постигне запажене резултате на међународној сцени. Пред њом су најпре нови изазови у Африци, потом и Европско првенство за даме. Последњих годину дана Нина је под стручним надзором Јолета Таминџића, некада прослављеног боксера, сада успешног тренера, чије јој искуство, савети и тактике много значе на рингу и ван њега.

Одбојкашке репрезентације Србије у обе конкуренције припремају се за учешће у Лиги нација. Наши момци и девојке пристигли су са свих страна света, орни су и расположени да још једном достојно представљају Србију и поново нас обрадују успесима. Са нама ће данас бити Душко Николић, тренер у стручном штабу најбоље мушке селекције наше земље, сазнаћемо из прве руке како се одвијају тренинзи, а попричаћемо и о његовом ангажману у одбојкашком клубу Партизан, ћији је шеф стручног штаба постао онда када би то мало коме пало на памет. Резултати су такви да могу да се диче и Николић и играчи и навијачи црно-белих.

Најмлађи првак Европе на аутомобилским брдским стазама зове се Никола Миљковић, на кров Старог континента попео се у својој 21. години. Потиче из породице у којој се воли аутомобиилзам, отац се такође бави овим спортом, па је Никола од малих ногу, док је још био у беби-колицима, време проводио на ауто тркама. Захвалан је фамилији на томе, као и члановима свог тима, искористили смо један од његових ретких боравака у земљи за разговор у нашем студију.

Оркестар хармоника из Крагујевца недавно је одржао концерт у Београдској филхармонији. Том приликом, надарени музичари из града на Лепеници промовисали су свој први ЦД под називом `Пад Берлина`. Ансамбл, иначе, функционише од 2014. године, предводи их професор, руководилац и диригент Бојан Шпица, који ће нам на прави начин представити своје пулене, несвакидашњу музичку појаву на нашим просторима.

У Крушевачком позоришту изведена је премијера представе `Љубинко и Десанка`, рађене по мотивима текста Александра Поповића.Редитељ Марко Јовићић подсећа да овај комад нигде није игран већ петнаест година и да су га направили у модерној варијанти, с обзиром да је направљен генерацијски јаз између актера. У улози Десанке плени млада глумица Анка Гаћеша, запажена по учешћу у представама различитих жанрова, од драме до мјузикла. У граду под Багдалом, где се уметност театра заиста цени, дочекана је оберучке и с истинским комплиментима. Довољно разлога да буде учесник и сведок овог издања `Времена спорта и разоноде`.

Бележимо још једну премијеру, овога пута на сцени Београдског драмског позоришта. Да живот пише романе, глумица Ивана Панзаловић најбоље је искусила на својој кожи. Скупила је снаге, вратила се на сцену и каже да је тек спремна за праве улоге.

Можда је једна од њих управо ова у представи `На трагу`, крагујевачког глумца и писца Николе Милојевића. Ивана ће нам пренети своје утиске с првих извођења, заједно са редитељем ове поставке Ненадом Гвозденовићем.

Долази нам ове суботе и млада београдска пијанисткиња и вокална солисткиња Марија Лазић, за коју често кажу у шали да је `тата` када је у питању оно што ради, али јој је уметничко име Мајка Мара.

Остала је запамћена као победница `Кантфеста` 2016. године, редовно наступа по клубовима широм Србије. Данас нам долази са новим синглом `Диши дубоко`, за који је направила и атрактиван спот.

Група Галија пре тачно 40 година објавила је албум-првенац за ПГП РТБ, одмах после победе на Зајечарској гитаријади, и све те године, четири деценије, остала верна нашој најстаријој дискографској кући. Као увод у нови албум послужиле су нумере `Нешто ме гони` и `У рају изнад облака`. Неша Милосављевић, фронтмен нишког састава, каже да се бенд у музичком смислу вратио звуку који подсећа на некадашњи, оригинални, а реакције публике најбољи су доказ да се то допада и бројним фановима овог бенда.

И у овој емисији чућемо серију занимљивих `звучних разгледница` из разних крајева Србије- од Суботице до Сурдулице, а и шире. Од свега по мало, за свакога по нешто из области спорта, јавног, културног и уметничког живота. На сцени `Петар Краљ` Атељеа 212 у среду се премијерно приказује гостујућа представа Омладинског позоришта `Рефлектор`- `Смрт фашизму- о рибарима и слободама`, о чему нам прича Анета Горановић. Изложба цртежа и мозаичких инсталација Ружице Бајић- Синкевић у току је у Уметничком центру Универзитетске библиотеке `Светозар Марковић`. О премијери `Пинокија`, балета у два чина с интермецом, на сцени Српског народног позоришта у Новом Саду, говори солисткиња Балета Катарина Кљајић. Бојана и Никола Пековић, својевремено победници глобалног тв шоу програма `Ја имам таленат`, имају концерт на `Коларцу`,са уваженим гостима и групом `Уметничка породица`, десетог маја. Још једна премијера у Атељеу 212- `Режим љубави`, чућемо размишљања аутора, драмског писца Тање Шљивар. У галерији `Прогрес` синоћ је приказана слајд презентација радова Рајка Р. Каришића, у питању су фотографије манастира Хиландар. У Малом позоришту `Душко Радовић` изведена је премијера мјузикла за децу `Судбина једног Чарлија`, о њој казује Алек Родић. Издавачка кућа `Пчелица` објавила је две књиге о малим навијачима- `Мали партизановац` и `Мали звездаш`, аутора Горана Марковића.

У сусрет Светском првенству у фудбалу, од данас се подсећамо претходних Мундијала, кроз рубрику `Од Уругваја до Русије`, коју припрема Владе Радичевић. Женска јуниорска репрезентација у одбојци пласирала се на Европско првенство у Албанији, о томе нам прича Маријана Боричић. У Кули се 11. и 12. маја одржава манифестација `Слатки дани у срцу Бачке`, а на Палићу од 9. маја `Туристички форум`. Сутра почиње Сабор народног стваралаштва `Ђурђевдански сусрети- молитва под Миџором`. Идемо и у сусрет 13. Београдској Интернационалној Недељи Архитектуре - `БИНА 2018`. Награда `Велики печат` у Графичком колективу додељена је једногласно Бојану Оташевићу за рад  `Роб- Милост`. Међународни луткарски фестивал `Златна искра` одржава се у Позоришту за децу у Крагујевцу. Тоде Николетић, уметнички директор, говори нам о `Марковданским сусретима деце и песника`, који се дешавају од 11. маја у Бачкој Тополи. У селу Стамница код Петровца на Млави, традиционални сабор бачијара под називом `Бачијада` одвија се 12. маја. Најављујемо и премијеру представе `Под млечном шумом`, театра `Ле Студио`. У уторак се на стадиону `Карађорђе` у Новом Саду одвија хуманитарни спектакл, утакмица `Асови за децу- одиграј срцем, уз учешће европских звезда и некадашњих ведета популарних "лала".

У Београду се наредне суботе одржава фестивал лековитог биља и оћувања психофизичког здравља. У Ранчићевој кући у Гроцкој синоћ је отворена изложба икона `Траг у времену`, аутора Радисава Микошевића Зографа, познатијег као Раде Лички. Отворена је и изложба `Од ћелије до домена- еволуција живота на Земљи`. `Европски оперски дани` одржавају се у опери и театру `Мадленијанум` до 12. маја. `Погледи 2018`- назив је колективне изложбе уметника млађе генерације у `Галерији 73`. `Дино парк` на Златибору, највећи авантуристички парк југоисточне Европе, само за првомајске празнике обишло је више од десет хиљада посетилаца. Удружење музичких и балетских педагога Србије од данас до 12. маја организује међународно такмичење `Петар Коњовић`. Једанаести фестивал документарног филма `Белдокс` одржава се од 7. до 14. маја. Наредног викенда очекује нас и међународни конгрес са сајмом козметике, под називом `Додир Париза`. Опера за децу `Шумска краљица` први пут је изведена у Београду, на сцени КЦ Чукарица. Група `Ex- Револвери` има нови албум са осам песама, промоција и свирка су заказани за вечерас у клубу `Фест` у Земуну. Сутра у 17 часова игра се дерби сусрет Супер лиге Србије за даме, на терену иза јужне трибине стадиона `Рајко Митић` играју две првопласиране екипе на табели, Црвена звезда и Спартак. Чућемо очекивања шефа стручног штаба црвено-белих дама Александра Петровића.

Изложба слика Татјане Савић `Траг у боји` биће отворена у понедељак у Дому културе у Књажевцу. Светски дан смеха биће обележен сутра у Лиманском парку у Новом Саду. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената ФЛУ отоврена је у Дому омладине Београда, о њој прича једна од учесница Светлана Волић. У библиотеци `Бранко Миљковић`, на београдском Лиону, Библиотека града Београда представља изложбу фотографија Радета Гајића `Звуци хармонике`. Атрактивно такмичење у фитнесу и боди- билдингу одржава се данас у Ћуприји- рапорт пред почетак организатора, тренера, међународног судије и председника Интернационалне боди и фитнес федерације Саше Димитријевића. Дванаестог маја у Љубовији се одржава међународни `Дрински гастрофестивал`. Кад смо већ код љубитеља доброг залогаја, и ове суботе је с нама наш стални сарадник, витез кулинарства Милијан Стојанић, са новим предлогом јеловника за недељни ручак.

Слушаоце породичног магазина Радио Београда 1 и ове суботе очекују бројне награде и бесплатне улазнице, које додељују Дом омладине Београда,`Академија 28`, Културни центар Чукарица, `Дино парк` са Златибора и чланови групе `Ex- Револвери`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво