Новости дана

У званичној посети Србији је премијер Белгије Шарл Мишел. Са председником Алексадром Вучићем и премијерком Аном Брнабић је разговарао о билатералним, посебно економским односима, односима у региону, дијалогу Београда и Приштине и европском путу Србије.

Председник Вучић је истакао да су билатерални односи и економска сарадња са Белгијом на високом нивоу. Премијерка Ана Брнабић и Шарл Мишел договорили су да се, у оквиру побољшања економске сарадње две земље, организује долазак белгијских привредника у Србију. Премијер Белгије Шарл Мишел рекао је да је Србија кључна земља за мир и просперитет на Западном Балкану. Поручио је да је дошао у Србију како би ојачао билатералне односе. Истакао је да постоји простор за даљи развој сарадње у различитим областима и рекао да је Белгија одлучна да игра активну улогу како би се боље разумели односи у региону Западног Балкана.

У интересу Србије није поништавање Бриселског споразума, већ његово спровођење, каже шеф дипломатије Ивица Дачић. Он напомиње да се решење косовског питања може постићи само компромисом, али убеђење да се Србија силом може натерати да призна Косово решење чини само даљим. Дачић за Танјуг истиче да се први пут у историји Србије води организована дипломатска борба да се сачувају српски интереси.Како наводи, тренутно је актуелна битка смањење броја земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова.

Ухапшени возач комбија који је улетео међу пешаке у северном предграђу Торонта, идентификован је као Алек Минасиан, 25-годишњи студент. Његове колеге наводе да га знају као повученог и безопасног. Нападач је комбијем прешао на тротоар и усмртио 10, а повредио 15 људи. Мотив напада се још утврђује.

Француски председник Емануел Макрон борави у тродневној званичној посети Сједињеним Америчким Државама, којом се обележава 250 година америчко-француских односа. Очекује се да ће са домаћином Доналдом Трампом разговарати о неслагању Сједињених Америчких Држава и Европске уније у ставовима о нуклеарном споразуму са Ираном, ситуацији у Сирији и трговини.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи