Новости дана

Србија обележава Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и фашизма у Другом светском рату. Државну церемонију код Споменика Жртвама геноцида на Старом сајмишту, где су положени венци, предводио је министар Зоран Ђорђевић.

Церемонији су присуствовали преживели затвореници логора смрти, чланови породица пострадалих,  представници Савеза Јеврејских општина Србије, представници Савета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.  Концентрациони логор на Сраром Сајмишту био је најозлоглашенији нацистички логор на територији окупиране Србије. Његови затвореници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно су убијани од 1941. до 1944. године. Овај дан  се обележава у спомен на 22. април 1945. године, када је извршен пробој  групе заточеника усташког логора у Јасеновцу.

У Спомен парку Јасеновац одржава се државна комеморативна церемонија жртвама највећег усташког концентрационог логора, којој не присуствују представници Срба и Јевреја, због неодлучности званичног Загреба да се обрачуна са коришћењем усташких симбола. Данашња комеморација је треће овогодишње окупљање у Спомен парку Јасеновац.

Поводом саопштења хрватског Министарства спољних послова да до даљег није добродошао у Републику Хрватску, министар одбране Александар Вулин за РТС каже да властима у Загребу смета то што Србија говори истину. Истиче и да ће Србија Хрватској одговорити државнички. Вулин је навео да није ни планирао да иде у Јасеновац, где данас комеморацију одржава хрватска влада.

У оквиру осме акције бесплатних превентивних прегледа која се организује у здравственим установама широм земље, грађани од 8 до 16 часова могу да обаве кардиолошки и офталмолошки преглед, ураде тумор маркере, анализе штитасте жлезде и простате.

У дербију другог кола БЕ групе кошаркашке Суперлиге, Партизан ће, од 21.00 час, дочекати  ФМП. Сат времена раније, Војводина је домаћин Вршцу, док ће од 18 часова Металац угостити Динамик.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара