Код два бела голуба

Ако у руке узмете Антологију српског песништва Миодрага Павловића, оно издање у коме су уз песме песника штампане фотографије или слике песника, изненадиће вас кад уз песме једног песника који је умро у другој деценији двадесетог века видите празан лист. Песме којима је представљен овај песник носе називе: ''Последњи самртник'' и ''Безимена песма''.

У вечерашњој емисији ''Код два бела голуба'' покушаћемо да одговоримо на питање: ко је био Душан Срезојевић, песник чији лик није сачуван ни на једној слици, цртежу или фотографији, а чије се песме налазе у свим значајнијим антологијама српске поезије?

О Душану Срезојевићу има мало биографских података, и њих махом дугујемо истраживачком раду Драгутина Огњановића. Он је животну причу овог песника испричао у књизи ''Трагични визионар Душан Срезојевић''.

Душан Срезојевић био је уистину уклети песник. Током читавог живота пратиле су га невоље, неспоразуми и несреће, да би живот завршио у тридесетој години у Душевној болници. Објавио је једну песничку збирку, под називом Златни даси, и у њој се налазе двадесет две песме. Поред тога, објавио је још осам песама. Иза њега је, дакле, остало свега тридесет песама.

Чућемо у емисији и стихове песника за кога је Миодраг Павловић рекао: ''Срезојевић, који је тако мало написао, био је изузетан и редак таленат. Он је имао правога надахнућа, мислене страсти и визионарства на граници откровења.''

Аутор емисије: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво