Читај ми!

Смедеревски градитељ шајки, други део

Знате ли да је Србија, неки сматрају још од 16. века, имала надалеко чувено бродоградилиште „Дубравица“, на Дунаву, у Смедереву? … А јесте ли знали да је баш у њему 1830. почела, а две године касније завршена изградња првог српског речно-морског једрењака, типа брик, именом „Србија“ који је - захваљујући дипломатској умешности књаза-Милоша – још у турско доба пловио под српском заставом?…

А јесте ли чули за пловила која су се звала „улмске кутије"? И за то да су, не тако давно, код Апатина постојале воденице на Дунаву, не на обали, већ на самој реци? И зашто су галије, и дан-данас, за многе, појам брода над бродовима?

На сва ова питања, ако нисте знали, одговоре ћете добити у наставку разговора са бродомоделаром по жељи и авио-инжењером по образовању Златком Пајићем, нашим знанцем од прошле недеље. А откриће нам и још неке тајне бродомоделарства, рецимо - како се прави брод у боци.

Иако кажу да жене на броду нису добар знак, капетани пловидбе „којекуда" радио таласима и овога пута биће Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво