Гости из прошлости

Говор Мартина Лутера Кинга, “I Have a Dream”, одржан 1963. године за време "Марша на Вашингтон за послове и слободу" био је прекретница у борби за грађанска права америчких Црнаца. Овај манифест слободе и једнакости за све, сан о бољем друштву у коме ће сви људи, без обзира на боју коже имати једнаке могућности за живот, и један од најупечатљивијих говора у минулом веку, популарна култура свела је на мелодични ритам његових почетних пасуса. Недовољно да сан Мартина Лутера Кинга буде досањан.

За њим је тога дана кренуло 250 хиљада људи, њих 250 хиљада је певало, аплаудирало и подржало његов сан. Подржао га је цео свет, али кад се каже "цео свет" то је увек фигуративно. Да све крене по злу, довољан је и један човек.

Четврти априлски дан 1968. године у Мемфису био је последњи у животу Мартина Лутера Кинга. Његов сан о једнакости, миру, братству и правди, Црнце је претворио у Афроамериканце и Белу кућу у дом првог црног председника, а за кошмаре оставио све више сиромашних, гладних и незапослених, и боју коже која није постала занемарљива, осим у насиљу и сталним ратовима који су били изван сваког сна Мартина Лутера Кинга.

"Ја сам изузетно свестан свих слабости и недостатака који постоје, свих сумњи о ефикасности ненасиља. Па ипак, ја сам уверен да је ненасиље и најпрактичнији и морално најправилнији пут борбе против тог старог проблема расне неправде. Пре или касније људи ће морати да пронађу начин да живе у миру. Ја одбијам да прихватим мишљење да је човечанство тако трагично повезано с мрачном поноћи рата и расизма, да зора мира и братства међу људима никада неће постати стварност. Правда је понеки пут и побеђена, јача од победничког зла" - рекао је Мартин Лутер Кинг у Ослу 1964. године примајући Нобелову награду за мир, јер колико год заводљиво звучала популарна анафора из његовог чувеног говора, освајање слободе увек је више од сна.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво