Забавник

Већина људи зна да Швајцарци већ вековима израђују најквалитетније сатове на свету, али је мало коме познато да су Срби почели да се баве часовничарством – најмање 200 година пре Швајцараца. Тако је српски монах Лазар Хиландарац још 1404. године направио први јавни механички часовник у Русији. У Москву је отишао на позив тадашњег владара Русије, Великог кнеза Василија I.

Лазаров механички часовник на торњу Кнежевог двора у Москви, један од првих 10 таквих сатова у Европи, мерио је време пуних 217 година без прекида, када је замењен новим, који је убрзо нестао у великом пожару. Израђен је по наруџбини великог кнеза Василија Дмитријевича и тада је коштао колико и велика богаташка кућа. У то доба, Лазарев часовник је био право техничко чудо. Као што се може видети на једној минијатури из 16. века, имао је три тега: један за покретање казаљки, други за откуцавање часова и трећи за откуцавање њихових четвртина, што је било додатно чудо за оно време, када минути у другим срединама нису имали значаја.

Сви знају за популарни кекс Петит Беурре. Јединствен укус, јединствен облик, јединствен назив. Из хиљада фабрика широм света већ цео век излазе кутије на којима је исписано његово име. Ипак, постоји само један прави и први.

Оснивач прве француске кондиторске компаније „ЛУ", Луј Лефевр Итил, је чувени кекс створио 1886. године у Нанту. Петит Беурре, у преводу Мали путер направио је по угледу на енглеске бисквите тог времена. Овај кекс свој препознатљив облик дугује модли коју је Луј донео из Енглеске. Кекс има четири ћошка који симболишу 4 годишња доба; 52 зупца која представљају 52 недеље у години и 24 рупице, као што дан има 24 часа.

У Забавниковој музичкој кутијици данас се налазе Дино Пол Крочети, Антоан Доминик и Винсент Дејмон Фурније.  

Музички уредник Наташа Манчић.

Уредник и водитељ Милена Шишкин.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи