Време спорта и разоноде

Одбојкашице Уба у последњих пет година прошле су четири ранга такмичења и од наредне сезоне такмичиће се у Супер лиги Србије. Историјски успех остварен је убедљиво, па ће место- до сада познато највише по фудбалским асовима- моћи да се дичи и ведетама у овом лепом спорту. Делегацију успешног спортског колектива у нашем студију предводиће шеф стручног штаба ОК Уб Дејан Стојковић.

Футсал све више проналази место на спортској мапи Србије, чак и када су даме у питању. Овога пута представљамо женски футсал клуб ФОН, састављен од студенткиња Факултета организационих наука, кога похађа и наша гошћа Марија Армуш, она је уједно и лиценцирани тренер овог спорта. Била је у саставу женске универзитетске селекције на Европским играма у Загребу пре две године, а интересантно је да су управо она, као и њене колегинице Барбара Изгаревић и Јована Јевремовић потписале први професионални уговор са екипом ЖМНК Метеора из Загреба и у главном граду Хрватске сјајно дочекане, као истинска појачања.

Скромно, али свечано Спортско друштво Раднички са Црвеног крста јуче је обележило 98 година постојања. Много асова на једном месту, уз лепе и топле спортске приче и сећања на легенде које су исписивале и креирале име овог колектива. Тим поводом, угостићемо некадашњег боксера тешке категорије Радничког Николу Апостоловића, коме јако добро иде и писана реч. После романа `Тешкаш` и `Магија опстанка`, Апостоловић је написао и својеврсну хронику о богатој такмичарској прошлости велемајстора племените вештине са Крста, монографију `Шампиони живота`. Ова штива објавила је издавачка кућа `Само корак`, чији је власник Биљана Алавања, некадашња рукометашица Радничког, сада потпредседница БК Раднички, и сама успешан писац.

`Кад се прочита књига `Све је у игри`, стиче се утисак да више не постоји ниједан ненаписан афоризам о спорту`- то су прве рецензије нове књиге мудрих и шаљивих размишљања  Александра Чотрића о спорту нашем насушном. Ево само једног од њих - `Некадашње велике спортисте не можемо да заборавимо. Већину данашњих не можемо ни да запамтимо`. Остале ће нам говорити сам аутор током овог издања породичног магазина Радио Београда 1, премијерно у електронским медијима.

Петнаестогодишња виолинисткиња Миона Топаловић музиком се бави од своје седме године. Похађа Интерпреративни студио професора Дејана ихаиловића, који је подучавао и Немању Радуловића. Биће са нама у студију како би најавила своје музичко вече у Галерији 73 на Бановом брду, заказано за 26. април. Подразумева се да ћемо уживо чути нешто са репертоара надарене инструменталисткиње.

Два сјајна музичара, пијаниста и композитор Владимир Николов и бубњар Срђан Ивановић с успехом изводе `ванвременски` џез, препун иновација, како се и очекује од овог  музичког жанра и двојице `извођача радова` с међународним педигреом. Владимир Николов ће нам, уз подсетник на њихов актуелни заједнички албум, најавити концерте свог петочланог састава-  у оквиру `Дана Холандије` у Београду и у Студентском културном центру у Крагујевцу.

Традиционални Београдски маратон, током емисије, испратићемо захваљујући Дејану Николићу. Одбојкашки тренер Светлана Илић, после одличне сезоне и освојеног Купа Србије са Железничаром из Лајковца, враћа се на место великих европских успеха, у Волеро из Цириха. И ове године одржава се Књижевни маратон, у оквиру културолошког пројекта `Београдски читач`. У Музеју афричких уметности отворена је изложба под називом `Лалибела- путовање у Јерусалим Африке`.У `Мадленијануму`- вечерас концерт Омладинског супер хора и оркестра, које чине талентовани певачи и музичари из региона. У Горњем Милановцу одржавају се Српски фестивал светске музике и Међународни бијенале уметности минијатуре, а у Доњем - фестивал гитаре `Златна нота`. У Ужицу, недавна поновна премијера `Коштане` наишла је на огромно интересовање, главну ролу тумачи Биљана Прокић.

Дугогодишња првакиња Балета Народног позоришта Бојана Жегарац- Кнежевић добитница је призања кога, поводом Светског дана игре, додељује Удружење професионалних балтских играча, кореографа и балетских педагога Србије. Славни српски баритон Жељко Лучић вечерас пева на `Коларцу`, као специјални гост на гала концерту Симфонијског оркестра и хора РТС, под управом Бојана Суђића. Тридесет и пети пут у Смедереву се одржавају `Нушићеви дани`, награда за животно дело биће уручена Александру Берчеку. Студенти Института за уметничку игру 26. априла премијерно ће извести пројекат `/Р/еволве` на сцени СКЦ-а. Акцијом `Сви смо у библиотеци`, биће у понедељак обележен Светски дан књиге, уз учешће познатих имена из света културе. Глумци театра `Кабаре` из Тузле с успехом су гостовали на новој сцени БДП-а, чућемо утиске Алисе Бркић. Жил Епап, виолиниста, и дуо `Медуотеран`, који се заснива на хармоници и баглами, у понедељак музицирају на сцени Коларчеве задужбине. У оквиру Вечери сусрета суринамске и српске културе, у Академији 28 вечерас први пут, у пратњи клавира и гитаре, наступа млада јужноамеричка певачица српског порекла Техутa, уз клавирску пратњу младе и талентоване пијанисткиње Марије Гођевац.

У књижари Делфи, у СКЦ-у, данас је званична промоција књиге Весне Ћоровић- Бутрић `Измислице`, за коју је недавно добила признање `Гордана Брајовић`.Изложба `Талисман` уметнице Бојане Ристовски у току је у Малој галерији УЛУПУДС-а. Са  фестивала `Позоришно пролеће`, из Шапца нам се јавља директор и селектор Зоран Карајић. У галерији СУЛУЈ изложбом циклуса асамблажа представља се Иван Коцић. У Галерији 73 у току је изложба објеката и скулптура Душана Б. Марковића. Збрика прича `Жена из Хуареза`, Угљеше Шајтинца, одабрана је за најбољу књигу 2017. године по избору Друштва књижевника Војводине. Росинијева комична опера `Пепељуга` поново је на сцени Народног позоришта- у главној улози је мецоспоран Љубица Вранеш, која је недавно освојила и једно лепо признање, награду `Оскар Данон`.

У Крагујевцу се наредног викенда одржава Сајам хортикултуре. Најављујемо и ретроспективну изложбу слика и цртежа Љубодрага Јанковића Јалета, у организацији Фондације Плаво, која ће бити постављена на два излагачка простора, Уметничком павиљону `Цвијета Зузорић` и галерији УЛУС. `Косовски и шаркоски вез- радови женских удружења`, назив је изложбе у Етнографском музеју. `Рефлектор Театар` и УК `Пароброд` представом обележавају 102 године од рођења народног хероја Иво Лоле Рибара. Матија Дедић, опет у фином друштву, сутра вече музицира на сцени `Коларца`. Дечји викенд одржава се у Јавном акваријуму и тропикаријуму на Дедињу. Књига Тијане Кондић `Трагови живота`, њен први објављени роман, послужила је као инспирација двема младим уметницама да свој доживљај тог текста преточе на платно.  

Током емисије премијерно ћемо чути нумере групе Галија и Бајагиних Инструктора, као и низ других, актуелних инофрмација из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Пратимо резултате утакмица Супер и Прве лиге Србије у фудбалу, као и битнијих европских шампионата у овом спорту. Чућемо и уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства и академика гастрономије Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво