Читај ми!

Реприза

Историчар Димитрије Исаиловић

У емисији ће бити речи о Димитрију Исаиловићу, културном и јавном раднику који је живео у првој половини деветнаестог века, и који је много допринео развоју школства, просвете и културе у Србији. Причу о овом образованом човеку, просветном раднику и професору, испричаћемо уз помоћ текста Мирославе Симоновић.

Димитрије Исаиловић је рођен у Даљу 1783. године. Гимназију је завршио у Сремским Карловцима, а Филозофски факултет у Пешти.

Био је професор средњих школа у Војводини и Србији, професор Велике школе у Београду, високи чиновник у државној управи Србије, саветник кнеза Милоша. Играо је важну улогу у организовању школа у Србији у првој половини XIX века.

Саставио је школске речнике за француски, немачки и латински језик. Написао је велики рад „Историја трговине" (1816, Пешта). У предговору овог дела Исаиловић говори о разним питањима у вези с карактером српског књижевног језика. Он ту заступа ставове Вука Стефановића Караџића. Препоручује ''Српски рјечник'' да га сваки Србин купи, ''јер то је благо рода и језика''.

У самом делу ''Историја трговине'' Исаиловић тврди да је трговина прави темељ грађанског друштва, истински темељ слободе, узрок човекове приљежности и благостања, да подстиче развој пољопривреде и заната и омогућује прилив новца у земљу.

Сумирајући његов рад и његове заслуге, Милан Ђ Милићевић је за Димитрија Исаиловића рекао: ''Исаиловић је био у своје време редак човек по богатству знања која је имао. Знао је језике: немачки, латински, и француски готово савршено. Он је непосредним радом у школи, и књижевним путем, и личним саветима и помагањем био човек драгоцен за све просветне послове у српском народу.''

Аутор: Војислав Карановић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи