Читај ми!

Звезде немог филма, 2. део

Прошле суботе смо вам приредили својеврсну радијску пројекцију немих филмова и подсетили се њихових великих звезда: Флоренс Лоренс, Лилијен Гиш, Лона Чејнија и Бастера Китона. Данас нам у госте из прошлости долазе: Чарли Чаплин, Харолд Лојд, Грета Гарбо, Рудолф Валентино и Ита Рина.

Несумњиво највећа звезда немог филма и комедије уопште јесте славни Чарли Чаплин, рођен 16. априла 1889. године у Лондону. До америчког континента први пут је стигао као члан путујуће позоришне дружине Фреда Карна, да би га већ при другој посети, 1914. године у редове својих запослених позвао отац неме америчке комедије Мек Сенет.

Чаплин је за кратко време од анонимног глумца постао препознатљиво лице, јер је у првој години свог ангажмана у филмском студију "Кистон" играо у тридесет пет остварења!

Велика звезда слепстика, немих америчких комедија, био је и Харолд Лојд, рођен крајем XIX века у Небраски. Као што је Чаплин био познат по свом имиџу скитнице, који су употпуњавали бркови, цилиндар и штап, заштитни знак Харлода Лојда биле су наочаре. Био је сувише углађен и згодан да би се публика поистоветила са њим, па је одлучио да округле наочаре буду његов стални реквизит. Тако је настао лик "наочарка" који ће бити протагониста свих његових филмова.

Једна од најтајанственијих звезда немог филма, која је остављала много простора за нагађање о свом приватном животу, била је америчка глумица шведског порекла Грета Гарбо. Она је на путу до филма радила у берберници, била је продавачица, фото-модел и снимала је рекламе. Одлуку да упише Краљевску школу драмских уметности у Стокхолму донела је након статирања у филму "Луталица Питер" 1922. године.

Глумац Џон Гилберт у чијем је друштву, и у кадру и ван њега, била Грета Гарбо, важио је за фаталног заводника неме кинематографије. Највећа конкуренција у освајању женске публике био му је италијански глумац, велики љубавник, Рудолф Валентино.

Најпознатија Југословенка немог филма, која је стекла интернационалну каријеру, била је Италина Лида Ида Кравања. Публика, а нарочито љубитељи укрштених речи, знају је као Иту Рину...

Аутор текста - Милица Ђилас

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се