Време спорта и разоноде

Да древна игра на 64 поља код нас заиста има лепу будућност, јасно је и из чињенице да је овогодишњи шампион Србије Теодора Ињац, интернационални мајстор, која је до титуле првака дошла на такмичењу у Крагујевцу. Седамнаест јој је година тек, ласкаво звање шампионке освојила је  захваљујући победи у директном дуелу са прекаљеном шахисткињом Ирином Чолушкином. Нашу младу гошћу очекује и Европско првенство за даме, чији су домаћини 8. априла Високе Татре у Словачкој.

Репрезентативци Србије у хокеју на леду, играчи до 18 година, освојили су бронзану медаљу на светском првенству Друге дивизије, одиграном у Загребу. Наши дечаци у главном граду Хрватске забележили су три победе и оправдали епитет селекције од које се очекује да донесе боље дане нашем хокеју. У гостима су нам чланови наше најбоље младе поставе, репрезентативци Матија Вуковић и Василије Маринковић.

Са задовољством ћемо угостити и ватерполисте Земуна, који су остварили историјски успех. Први пут у историји клуба, такмиче се у Супер лиги и већ на старту, ови момци - предвођени тренером Вукотом Вукотићем пружили су снажан отпор фаворизованој екипи Шапца. Такође, врло битно, дечаци рођени 2005. године освојили су Куп Србије, па за ВК Земун ова година није могла лепше да почне. Долази нам председник клуба Петар Ђукић, очекујемо да нам се у студију придружи и неко од првотимаца новог суперлигаша.

Деветнаести међународни меморијални турнир `Играјмо за 16` улази у саму завршницу, финална такмичења су наредног викенда. О самој акцији, интересовању које расте из године у годину, све већем броју учесника из иностранства, причаће наши саговорници, чланови Управног одбора манифестације, Веско Грозданић, Светозар Стојковић Јаран и Мирослав Медић.

Минка Поповић, млада српска пијанисткиња иза које је много интернационалних гостовања и доста победа на разним такмичењима, из Аустрије - у којој тренутно живи и ради - поново долази у свој Београд, и опет финим поводом.

Са оркестром Музикон, одржаће концерт са музиком Моцарта 12. априла на сцени Коларчеве задужбине, па је ово идеална прилика да с њом попричамо о уметности која јој је оплеменила живот и којој се посветила у потпуности.

Самоћа је добар савезник, али и опасан непријатељ - једна је од порука из новог романа писца Славице Марић, која је такође гошћа овог издања породичног магазина Радио Београда 1.

Страх, страст, борба, кајање, сузе, смех, љубав, вино - свега тога има у њеном новом роману под називом `Отуђена`, кога ће данас представити нашим поштованим слушаоцима.

Упознаћемо и младу каратисткињу Топличанина Лану Младеновић, која је на традиционалном турниру у Скопљу освојила златну медаљу у оштрој конкуренцији, а њене клупске колеге присвојиле су и три бронзана одличја.

Почела је и скајранинг сезона - на првој трци у Србији, на Гочу, повише Врњачке бање, прво место међу дамама припало је Марији Ђорђевић. Џудисткиња Милица Николић освојила је сребрну медаљу на Гран при турниру у Тбилисију, главном граду Грузије. У околини Ковачице одржава се међународна смотра парадних коња и фијакера `Црепајачки фијакер`.

Глумац Милан Чучиловић награђен је статуетом `Ћуран` за најбоље глумачко остварење на Данима комедије у Јагодини. Чућемо и Даријана Михајловића, редитеља представе `Флорентински шешир`, која је на истом фестивалу изабрана за најбољу. Горица Поповић прича нам о премијери `Ноћне страже` на сцени Атељеа 212, а њен колега Небојша Миловановић о представи `Краљ Бетајнове`, којом је обележено 70 година Југословенског драмског позоришта. Редитељка Ана Григоровић дебитовала је у националном театру, и то кроз `Дом Бернарде Албе`, који је после 40 година поново на сцени Народног позоришта. Глумица Јелена Тркуља износи своје утиске о, први пут изведеној, представи `Питам се, питам, колико сам битан`, остварењу позоришта `Бошко Буха`., додуше на сцени УК Вук Караџић. У новом уметничком простору `Карбон`, смештеном на београдском Северном булевару, премијерно су изведени `Погледи`, о којима говори глумица Марија Вицковић.

Писац Милош Сакић у петак, 13. априла представља своје ново остварење у Смедеревској Паланци, у којој живи и ствара. На Филозофском факултету почело је снимање нове серије РТС-а `Јутро ће променити све`, аутора и редитеља Владимира Тагића и Горана Станковића. Александар Јовановић, са својим `Шљука` бендом, има свирку којом концертно представља недавно објављени албум, рађен по европским џез стандардима. Борис Новковић слушаоцима прича о својој новој песми и споту `Москва`, а Жељко Николић. лидер бенда `Розе позе`, најављује лепо акустично вече своје групе. Најзад, Дивна Љубојевић и њен божански хор `Мелоди` имају Васкршњи концерт на сцени Коларчеве задужбине.

У Београдској филхармонији, уз њене музичаре, изведена је `Прича о војнику`, Игора Стравинског. У `Галерији 73` отворена је изложба цртежа Љиљане Стојановић, под називом `Снага линије`. Изложба слика, цртежа и дигиталних икона `Сликарство- породична судбина` у току је у Галерији савремене уметности у Пожаревцу, аутори су Зоран и Матија Рајковић. Поводом Дана музеја у Смедереву, 12. априла је свечано отварање поставке `Смедеревска тврђава- од престонице до споменика културе`, аутора Татјане Гачпар, иначе директорке Музеја. У галерији УЛУС отоврена је изложба скулптура доајена уметности Милорада Тепавца, куриозитет је да је прву скулптуру под називом `Ватерполо` поклонио нашем селектору у овом спорту Дејану Савићу. У селу Пољана код Пожаревца одржава се Етно фестивал, Ускршњи дани фолклора су у селу Црнајка код Мајданпека, а у Мокрину крај Кикинде- надалеко чувено светско првенство у туцању Ускршњим јајима. Фестивал влашке изворне музике `Гергина`, од огромног значаја за очување и препознавање традиције изворности у култури Влаха, одржаће се 9. и 10. априла у Неготину.

И ове суботе слушаћемо новитете домаће и светске дискографије, али и песме које су надживеле време. Пратићемо и друге актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Академија 28 и Културни центар Чукарица овом прилком брину о бесплатним улазницама за разна културна дешавања, намењене су нашим поштованим слушаоцима. Баш као и Ускршњи рецепт, односно предлог јеловника за велики празник витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.

 Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи