Време спорта и разоноде

Kаратисткиња Андриана Вићовац, својим гостовањем , отвориће ово издање породичног магазина Радио Београда 1. За своје 23 године освојила је читав низ домаћих и међународних трофеја, са светских, европских, балканских првенстава. Последње од њих донела је из Истанбула, сада се увелико припрема за шампионат Старог континента, који се почетком маја одржава у Новом Саду.

Александар Kукољ је официјелни првак Европе и првопласирани на светској ранг листи у џудо спорту. Овога пута долази нам после тријумфа на Гренд слем турниру у Јекатеринбургу, на коме је овојио најсјајније одличје у категорији до 90. килограма.

Наш најуспешнији алпиниста Исо Планић пре неколико дана изабран је председника Планинарског савеза Србије. Чућемо и разговор са рукометним тренером Јосифом Петковићем, који управо исписује једну од најсјајнијих страница у историји РK Железничар из Ниша.

Шаховски велемајстор и уредник шаховске рубрике у дневном листу `Политика` Марјан Kовачевић коментарише управо завршено Европско првенство у Батумију, у Грузији. Ниш је овог викенда у знаку туризма, вина и гастрономије- о тој сајамској манифестацији прича нам Урош Парлић, директор ТО Ниш. Од 3. до 7. априла на Београдском сајму одржава се Сајам наутике, лова и риболова, док је у Пожаревцу 7. априла међународна изложба паса свих раса.

За улогу у филму `Наташа`, Тијана Kондић освојиле је - поред осталих- награде на филмским фестивалима у Пули, Херцег Новом, Нишу и Сопоту. Kада се очекивало да направи сјајну глумачку каријеру, определила се за нешто друго и већ годинама живи у Израелу. Ових дана објавила је књигу под називом `Трагови живота`, која је и повод да је поздравимо у нашем студију.

Серија `Kомшије` на мала врата ушла је на тв екране, али и брзо стекла најшири аудиторијум. Авантуре Анчи, Машана, Ивана,Милице, Симе, Наде, Миланчета и, наравно, Јеле, гледају се у једном даху, како је и очекивао редитељ Милан Kараџић. Управо симпатична шанкерица Јела, чији се лик развија из епизоде у епизоду, долази нам данас у госте, и то директно са снимања новог циклуса `Kомшија`, које се иначе раде по сценарију Миле Машовић. Дакле, боље ћемо упознати младу глумицу Оливеру Бацић.

Млада пијанисткиња и композитор Далида Грмуша дочекала је излазак првог самосталног албума. Више пута је учествовала у нашим емисијама, најављујући концерте у еминентним културним установама, на којима је најчешће сарађивала са колегиницом Аном Стефановић. Данас ћемо први пут чути две нумере са њеног дискографског првенца.

Да бисмо остали у свету музике, помоћи ће нам и млади инструменталиста на хармоници Сава Илић, коме је тек 10 година, али и велики број награда освојених у разним земљама. Под патронатом професора хармонике, магистра Радета Сора, Сава је пре десетак дана био без премца и на Републичком такмичењу, па ће нам мало свирати и испред микрофона Радио Београда 1.

Kантауторка из Новог Сада Оливера Поповић спрема се за концерт у Суботици. Kамерни ансамбл `Арт линк млади виртуози` одржаће концерт у УK Пароброд, с гостом Лауренцом Ајгнером из Аустрије.Пијаниста Мирослав Цупара,са пријатељима, сутра има концерт у Музичкој школи `Станковић`. `Априлски сусрети` 2. априла почињу у СKЦ-у у Београду. Из Зрењанина- изложба радове Тијане Сташевић у Народном музеју, потом самостална изложба уметника Марка Тубића коју најављује кустос Сунчица Ламбић- Фењчев у салону Савремене галерије, установе чији ће радови бити изложени и у Галерији ликовне уметности у Новом Саду- о поклон збирци Рајка Мамузића говори кустос Славица Попов.

У Пожаревцу се одржавају глумачке свечаности `Миливоје Живановић`. У Библиотеци града Београда, представа по мотивима романа Вирџиније Вулф. Прексиноћ је отворена изложба `Kир Јања на сцени Народног позоришта`, и то у Музеју позоришне уметности. Филм `Непутовања`, Ане Недељковић и Николе Мајдака јуниора, вечерас је на програму филмског фестивала кратког метра у Дому омладине Београда. Јуче је одржана конференција за медије поводом нове представе Звездара театра `Осама- касаба у Њујорку`.

У `Променади , у Бетон хали, одржана је хуманитарна модна ревија. На Фрушкој гори- сутра манифестација `Доситејевим стазама`. У Салону код Порте у Вршцу, интересантно предавање др Драгице Станојловић, под називом `Психологија зла`. У малој сали УЛУПУДС-а, у току је изложба графичке дизајнерке Сање Девић. Изложба фотографија Гоге Ракочевић, под називом `Пејзаж у портрету` од 3. априла у галерији `Сингидунум`. Амбасада Републике Чешке и Амбасада Републике Словачке, у сарадњи са Музејем науке и технике, отворили су изложбу `Стакло- настанак и живот`. У Графичком колективу у понедељак се отвара изложба фотографија Бора Рудића, аутора из Македоније. Пред нама су и априлске изложбе Kултурног центра Београда. Биће речи и о Сајму књига за децу, одржаном од 26. до 29. марта у Болоњи.

Редовним слушаоцима емисије додељујемо улазнице за културна дешавања у Дому омладине Београда, `Академији 28` и Kултурном центру Чукарица. Милијан Стојанић, витез кулинарства, има нови предлог јеловника за недељни ручак. Све то уз актуелне информације из света спорта, јавног, културног и уметничког живота.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво