Читај ми!

Звезде немог филма, 1. део

Данас ћемо отворити врата мукле филмске прошлости и вратити се на крај 19. и почетак 20. века...у време немих филмова и првих познатих лица кинематографије, која су мимиком и гестовима изазивала публику да реагује и заволи седму уметност. У госте из прошлости долазе нам звезде немих филмова - Флоренс Лоренс, Лилијен Гиш, Лон Чејни и Бастер Kитон.

Kанађанка Флоренс Лоренс је, како многи познаваоци и љубитељи покретних слика тврде, прва филмска звезда, а славу је стекла у америчким филмовима. Глумачки таленат и склоност ка сцени наследила је од мајке, која је живела готово номадским животом наступајући у водвиљима. Флоренс је често стајала међу њиховим коферима и изморена од пута ипак једва чекала да стане на позорницу покрај мајке. То је публика препознала, па је Лоренсова добила надимак "Бејби Фло, чудо од детета"...тада је имала шест година...

Иако је Флоренс Лоренс прва филмска звезда, за прву даму америчког немог филма важила је Лилијен Гиш. Kаријеру дугу чак 75 година, почела је 1912, а завршила 1987. године и улогом у филму „Августовски китови" добила статус најстарије глумице која се појавила на великом платну. У том остварењу, где је играла са Бети Дејвис, глумила је као деведесттрогодишња бакица.

Ништа у немом филму није било толико важно колико мимика, гег и моћ трансформације. Велика звезда остварења без тона био је и амерички глумац Лон Чејни ког су звали "човек са хиљаду лица". Лон Чејни је као дете касно проговорио, за споразумевање је користио пантомиму и она му је, уз изразе лица, била готово једини начин за исказивање емоција. Његово рано детињство је било тихо, звуке је чуо само изван свог дома, јер родитељи су му били глувонеми.

Ако мислите да је немогуће бити шаљивџија смртно озбиљног лица и бити истовремено неспретњаковић и невероватан акробата, сигурно никада нисте гледали Бастера Kитона! Ова звезда немог филма знана је и као "човек каменог лица". Бастер Kитон је уз Чарлија Чаплина, о ком ће бити речи већ у наредној емисији, био највећа атракција слепстика - неме америчке комедије, коју одликују гегови, пантомима и пренаглашен сценски покрет.

Аутор текста - Милица Ђилас.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво