Којекуда

Историја салаша у Војводини дуга је више од 200 година, а сам назив потиче од речи из мађарског језика „„szallas" и значи – смештај. У почетку су их подизали сточари, касније и земљорадници. Читаве породице су се на њима рађале, живеле и умирале. Међу њима је било и оних који га никада нису напуштали. Знали су једино за земљу, небо и салаш.

У међувремену је стигло неко ново доба. Путовање до ораница, које су биле далеко, због чега су салаши и постали место за живот, је толико скраћено, да се изгубила сврха ових старих насеобина. Међутим, туризам је допринео томе да причу о салашу и салашарима не покрије прашина заборава. Да би се гостима дочарао дух прохујалих времена, показало како се некада радило, надало, сневало и волело, поново се обнављају ова стара места за живот.

Вековима чувана традиција и култура делимично је заточена у салашима, који су карактеристични за поднебље Војводине. Раније су били заборављени и покривени велом пустоши, а касније су адаптирани и постали су туристичке атракције. Салаши су данас синоним за сеоски туризам и пружају нам могућност да се вратимо у прошлост и доживимо чари војвођанске равнице и лаганог, спорог ритма живота.

Причу забележиле Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи