Доживети стоту

Овог јутра разговараћемо са станарима Геронтолошког центра Крушевац који су одлучили да старост проведу у тој установи. Центар је, у оваквом облику, конституисан 1987. године и од Министрства за социјалну политику је добио лиценцу за рад.

О дилемама, сетним тренуцима и лепотама трећег доба у заједници, сазнаћемо више од Лиле, Емилије, Светлане, Драгана, Надежде и Мирјане.

Милка Павловић, радни терапеут у Геронтолошком центру Крушевац, каже да су сви капацитети од 198 места попуњени. Најдуже се чека на смештај за полупокретне и непокретне старије особе. Они који су виталнији имају низ могућности. Могу да се укључе у креативне радионице у којима се слика, пише, пева и праве предмети од дрвета и других материјала. Радују се и путовањима.

У минутима посвећеним здрављу говорићемо о сувом оку и глаукому. Зашто настаје синдром сувог ока и како се препознаје? Колико могу да помогну вештачке сузе и како се примењују?  На значај раног препознавања болести и правилне терапије указаће др Тања Калезић, офталмолог Клинике за очне болести  Клиничког центра Србије.  

Рубрику за добру књигу резервисали смо за роман Гордане Малетић "Катарке Београда". То је својеврсни  приповедачки времеплов о престоници Србије. А у историјској радио-читанци ћемо се вратаити у доба када је научник светског гласа, академик Иван Ђаја, поставио темеље експерименталној физиологији и физиолошкој хемији, касније биохемији.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страна: Емилија Здравковић и Мирјана Динић, фото: Марина Стојадиновић

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво