Новости дана

Председник Александар Вучић изјавио је да Србија више од пет година покушава да дође до мира и решења за Kосово и Метохију. У обраћању нацији, председник је рекао да је Бриселски споразум и формирање Заједнице српских општина остало мртво слово на папиру. "Да је Европска Унија желела да Заједница српских општина буде формирана, да је то хтела међународна заједница, њихов услов за визну либерализацију Приштини било би формирање Заједнице српских општина, а не демаркација са Црном Гором", нагласио је председник Вучић. Председник Вучић је истакао и да је кључни проблем Србије то што немамо деце, а без њих - како је рекао - нема ни будућности. Најавио је да ће мајка која роди треће и четврто дете имати 30 хиљада динара месечно од државе у периоду од 10 година, и додао да је то само једна од низа мера донетих у циљу поправљања демографске слике Србије. Навео је да ће за прво дете родитељи добијати 100 хиљада динара једнократно, а за друго 10 хиљада динара месечно две године. Додао је да ће неке мере ступити на снагу од 1-вог јула, а остале, наредне године.

Пре тачно 14 година на Kосову и Метохији почело је дводневно насиље Албанаца над Србима. У "Мартовског погрому", убијено је најмање 19 особа, око хиљаду повређено, протерано је око 4 хиљаде Срба, уништено више од 800 српских кућа и запаљено 35 цркава и манастира. Удружење породица "Kиднапованих и убијених на Kосову и Метохији" обележили су годишњицу погрома у Спомен соби "Kосметске жртве" у Београду, док су у српским срединама на Kосмету одржани парастоси.

Продубљује се криза између Лондона и Москве због афере Скрипаљ, и након недавног убиства руског бизнисмена Николаја Глушкова у Лондону. Министарство иностраних послова Русије прогласило је 23-оје британских дипломата непожељним особама и наложило им да до краја наредне седмице напусте земљу. Истовремено, Москва је повукла сагласност за отварање Kонзулата Велике Британије у Санкт Петербургу.

Уредник емисије - Наташа Ракетић

Уредник вести - Небојша Николић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи