Доживети стоту

Прве минуте емисије посветићемо великом јубилеју - 55-тогодишњици од оснивања Клиничког одељења за геријатрију у градској болници Звездара у Београду. У госте нам долази начелник тог одељења проф. др Драгослав Милошевић.

Далеке 1963. године енглеска Добротворна фондација "Сју Рајдер" покланила је Градској болници на Звездари три павиљона са 124 постеље за смештај геријатријских болесника, што представља зачетак геријатрије као нове медицинске науке у Србији. 

У рубрици за здравље указаћемо на болести и алергије које узрокује глутен из житарица. Шта је глутен, зашто се тешко вари и како доводи до целијакије? О симптомима, дијагностици и терапији тог обољења говориће проф. др Драган Поповић, директор Клинике за гастроентерологију и хепатологију Клиничког центра Србије.

Време за добру књигу издвојићемо за едицију наслова о музици на српском језику у издању "Службеног гласника" - "Златно доба пијанизма" Александра Гаталице и "О музици" Џорџа Бернарда Шоа. А у историјској радио-читанци ћемо подсетити на београдског добротвора, задужбинара и пешадијског пуковника српске и руске војске Ђорђа Ђоке Влајковића.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страна: Учесници Трибине о старењу Геронтолошког друштва Србије.

Фото: Марина Стојадиновић. 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет четири године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи