Време спорта и разоноде

Оливера Угочи, наша данашња гошћа,с успехом се бави боди билдингом, има на десетине освојених медаља, али је највећи тријумф забележила у борби с канцером који је пробао као подстанар да ушета у њен живот. Објавила му је рат, показала снагу воље, зрелост у размишљањима и на крају , после жестоке борбе, ево је опет у теретани и на новим спортским такмичењима.

Фудбалери Црвене звезде су ове седмице испали из Купа Србије, али зато су добили књигу која остаје у аманет генерацијама које долазе. `Планета Звезда` ауторско је дело Јована Циге Секулића, представљено пре неколико дана на нашем највећем стадиону. На овим страницама нашло се места за многе истинске асове који су исписивали црвено-белу историју.

`Егмонт` је највећи европски издавач литературе за децу, основан још 1878. године, са седиштем у Данској и са преко сто `експозитура` широм Старог континента. Српски `Егмонт` почео је са издавањем нове едиције, прва књига је већ на киосцима и у рафовима, под називом `Моја прва енциклопедија - са Винијем Пуом и пријатељима`. Зоја Павловић, уредник издања, доћи ће у наш студио, да нас информише о осталим насловима из ове серије, као и да обрадује слушаоце лепим књигама с овом етикетом.

Изашла је и књига о Зорану Ранкићу, нашем познатом глумцу, књижевнику, сатиричару и афористичару, њу ће нам представити приређивач и аутор, новинарка Звездана Станковић. Већи део чине Ранкићева сећања на најбитиније дане живота и заната којим се с упехом бави толике деценије, али су ту и мишљења, коментари и оцене његових колега и других познатих имена овдашње писане речи и уметничког живота.

Дејан Најдановић Најда, некадашњи певач групе Смак, блиски сарадник састава Кербер и још неких бендова. објавио је албум `С јужне стране`, са 14 нумера с овог нашег поднебља, у специфичним аранжманима и уз нетипичну продукцију, са жељом да их представи и публици широм Европе.

Са нама ће бити и највећа регионална музичка звезда Балкана Здравко Чолић, уз причу о новом албуму `Оно мало среће`, али и о многим другим стварима које чине његов живот. Онај на сцени и онај кога живи када се рефлектори погасе...

И ове суботе најављујемо разна туристичко- рекреативно- уметничка дешавања из свих крајева Србије. У граду под Багдалом, сутра се одржава Крушевачки полумаратон. У Панчеву је, од прексутра, Међународни фестивал подводног филма и фотографије. Покрет горана организује `Новосадско пролеће`, док ће се у Јагодини одржати традиционални `Дани комедије`, на којима ће награда за животно дело припасти глумцу Предрагу Ејдусу. У Врњачкој Бањи, наредног, викенда, смотра народног стваралаштва `Златне нити`.

Најављујемо и `Фестивал слава и православља`, затим Међународно такмичење Музичке омладине, `Борину недељу` у Врању, идемо и у сусрет `Позоришном пролећу` у Шапцу. Војкан Борисављевић има ауторски концерт на Великој сцени Народног позоришта, назван као и његова управо објављена књига- `Моја Одисеја`. Наш познати сликар Милош Шобајић представља се и писаном речју, књигом под називом `Сликај и ћути`.

Уметнички фотограф Иван Грлић у понедељак отвара нову изложбу, и то истовремено на две локације у граду Београду. Најављујемо друго по реду издање `Контакт` музичке конференције, затим изложбу `Косовски и шаркоски вез` у Етнографском музеју, промоцију збирке `Ја пишем жену`, ауторке Марије Најтхефер Попов.

У Француском институту већ други дан одржава се Сајам француског кулинарства, о коме нам говори Надин Умбрехт.

Композитор, продуцент и гитариста Владан Вучковић Паја има званичну промоцију новог албума `My family songs`. Пијанисткиња Далида Грмуша представиће свој први самостални ауторски албум вечерас на сцени `Гварнеријуса`. Ана Магда има своје пето књижевно остварење, овога пута у питању је роман `Буретом против Голијата`.

У Малој галерији УЛУПУДС-а излаже Ирина Кондић. Други по реду `Светски дани поезије` биће у Културном центру Београда, од 21. до 24. марта. Аца Селтик најављује традиционални концерт свог бенда Ортодокс Келтс у Дому омладине Београда. Мецосопран Љубица Вранеш у Националној опери у Темишвару сутра вече представља се као Кармен, у истоименој Бизеовој опери.

И ове суботе припремили смо велики број информација и актуелности из света спорта, јавног, културног и уметничког живота. Ту је и предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Додељујемо и улазнице за низ лепих манифестација, захваљујући лепој, дугогодишњој и успешној сарадњи са Домом омладине Београда и Академијом 28.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво