Читај ми!

Реприза

Поезија Григора Витеза

Никола Вујчић, песник и преводилац, прича о свом доживљају поезије Григора Витеза, и о томе зашто му је поезија овог аутора лично значајна. Са песмама Григора Витеза Никола Вујчић се сусрео доста рано у животу, пошто су Витезове песме биле заступљене у читанкама за основну школу. Тада, а и у свим каснијим читањима, Никола Вујчић је у поезији Григора Витеза налазио јединствен доживљај природе, префињену духовност и сасвим особен лиризам.

Григор Витез (1911-1966) је писао поезију за децу и за одрасле, приче и прозу за децу, сликовнице и игроказе. Његове песме за децу су језички разигране, маштовите, пуне хумора и топлине, блиске деци и дечијем доживљају света. Песме као што су: ''Кад би дрвеће ходало'', ''Сто вукова'', ''Како живи Антунтун'', ''Какве је боје поток'' - које ћемо у емисији и чути -  истински су бисери песничког стваралаштва за децу. Складним и мелодичним стиховима, једноставним и непосредним лирским сликама, и песмама које садрже животну мудрост и непосредан доживљај природе, Григор Витез је освајао читаоце свих генерација.

Никола Вујчић је објавио више књига поезије, преводио је дела руских песника, бавио се уредничким и приређивачким радом. За штампу је приредио и Сабрана дела Григора Витеза у две књиге. Захваљујући овом приређивачком раду, Никола Вујчић имао је прилику да ишчита све што је Григор Витез објавио. Чућемо шта му је значио и тај сусрет са поезијом Григора Витеза.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се