Недељом за село

Нагло отапање снега довело је до поплава у појединим деловима Србије. У лесковачком крају повртари су претрпели штету не само од поплава него и од веома ниских температура крајем фебруара. Велики минуси оставили су последице и на воћу, посебно на кајсији, тврде стручњаци.  

Уочи сетве шећерне репе, произвођачи, али и шећеране пред великим су изазовима. Због укидања производних квота у Европској унији, цена шећера пада. Домаће шећеране смањују уговорене површине под шећерном репом, као и откупне цене.

Упознаћете породица Урошевић из Доње Трепче код Чачка која се бави козарством. Продају млеко, али праве и сиреве и планирају да им то у будућности буде једино занимање. Заинтересовани су да своју производњу ускладе са новим правилником о малим произвођачима млека и меса, како би ушли у легалне токове.

Само 13 одсто жена на селу су власнице имања, а само 17 процената су носиоци пољопривредних газдинства. То су поразни подаци о положају жена на селу у 21. веку.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се