Реприза

''Дервиш и смрт''

Сликар Саша Марјановић прича о свом првом сусрету са романом ''Дервиш и смрт'' Меше Селимовића, који се догодио док је био средњошколац, и о каснијим читањима и доживљајима овог дела. Роман ''Дервиш и смрт'' објављен је 1966. године. По многима то је један од најлепших романа српске књижевности. Писан у првом лицу, при чему до изражаја долази исповедни тон, језиком који је подједнако апстрактан и чулан, овај роман у својим најбољим деловима доноси кристализовану животну мудрост, и задире у дубинске слојеве човекове душе.

''Ја сам хтио да напишем роман о љубави, роман о трагедији човјека који је толико индоктриниран да догма којој служи постане суштина његова живота: промашио је љубав, промашиће и живот.'' Ово је поводом романа ''Дервиш и смрт'' записао Меша Селимовић (1910-1982) у књизи под називом ''Сјећања''. Прича о дервишу Ахмеду Нурудину јесте прича о човеку који се нашао на животној раскрсници, на којој су се укрстиле догма и живот, вера и сумња, појединац и власт, милост и жеља за осветом... Ова књига настала је из дубинске унутрашње потребе њеног аутора да проговори нешто и о свом личном болу и губитку, о трагичној смрти брата који је стрељан на самом крају Другог светског рата, али је то лично искуство претворено у уметничко дело које има универзални карактер.

Саша Марјановић говори о томе шта му је најизазовније у књизи ''Дервиш и смрт'', о ликовима овог романа, као и о томе шта му као сликару значи сусрет са овим делом Меше Селимовића.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво