Којекуда

Само су ретки српски градови настајали онако како је Смедерево настало. За разлику од оних градова који су постали тако што су израсли из села и других насеља, деспот Ђурађ Бранковић је Град Смедерево подигао са наменом да буде престоница.

О грандиозности средњовековног Смедерева посведочиће и подаци да су на деспотовом двору написане 24 књиге, да је сам Ђурађ, будући један од најобразованијих европских владара, имао за оно време богату библиотеку, да је Кир Стефан Србин компоновао духовну музику, те запис да је "... попут античког позоришта..." спектакуларан био дочек моштију Светога Луке које су у граду чуване до пада Смедерева под турску власт.

Сву благородност смедеревског краја људи су препознавали још од римског императора Проба који је на обронцима Златног брда лозу за потоња славна смедеревска вина засадио. И од свакога је, до данашњих дана, понешто у Смедереву остало.

Слушаћете причу о граду: о Смедеревској тврђави, Карађорђевом дуду, вили Обреновића, Железари, Француској капи, виноградима, о Шалиначком лугу... и о шпорету смедеревцу!

Сакупљачи прича по Србији: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

Насловна страна: Смедеревска тврђава, извор: By Duja - Sopstveno delo, commons.wikimedia.org/

 

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи