Читај ми!

"Стилити"

Небојша Дугалић, глумац, редитељ и професор глуме, говори о томе како је открио поезију Србољуба Митића, како је случајно наишао на књигу у којој је објављена поема ''Стилити'' овог аутора, и како га је сусрет са том поемом изненадио и обрадовао.

Србољуб Митић (1932-1993) је био стваралац који је у својој поезији спојио осећање уклетости, енергију побуњеника и рафиновану лиричност. Поема ''Стилити'', плени својом језичком инвенцијом, спајањем древних језичких слојева и модерног говорног идиома, као и непосредном животном инспирацијом. Поему ''Стилити'' отвара посвета Његошу. Управо је доживљај Његошевог дела ''Луча микрокозма'' на пресудан начин утицао на настанак ове поеме, и допринео њеном квалитету. Прича о паду у овоземаљско постојање испреплетена је са причама о аскетским подвизима стилита. Стилити, односно столпници, били су аскете који су у раним хришћанским данима Византијског царства обитавали на стубу, где су постили, молили се и проповедали. Они су веровали да ће умртвљивање њихових тела донети спас њиховој души.

Небојша Дугалић говори о свом доживљају поеме ''Стилити'' Србољуба Митића, али о необичним сусретима које је током живота имао са поезијом Србољуба Митића. Чућемо и шта наш саговорник мисли о књизи као духовној вредности, и о томе колико је за уметничко стварање, без обзира о којој је уметности реч, важан додир са поезијом.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво