Доживети стоту

Волонтерски сервис београдске општине Звездара недавно је прославио седми рођендан. Од 14. фебруара 2011. године до данас, под окриљем те организације остварено је 18 хиљада услуга које су волонтери пружали корисницима са посебним потребама, као и усамљеним старијим суграђанима у њиховим кућама.

Врата Волонтерског сервиса отворена су како Звездарцима, тако и житељима других општина главног града. Оформљене су радионице за појединце и групе, као и саветовалиште за породицу. Организовано је и низ хуманитарних акција и о томе ћемо више сазнати од координаторке Волонтерског сервиса Звездаре Радмиле Урошевић и волонтера Радинке Секе Милосав, Гордане Јанићијевић Потпаре и Саре Трифковић.

Минуте за здравље посветићемо реуматским обољењима које су по учесталости на трећем месту, после кардиоваскуларних и обољења плућа. С обзиром на то да је наша популација све старија, у порасту је и број пацијената са реуматским тегобама. Међу њима су најбројније дегенеративне промене које доводе до пропадања зглобова.
На значај раног препознавања болести и могућности лечења стандардним и биолошким лековима указаће доктор Предраг Остојић, реуматолог из Института за реуматологију у Београду.

Рубрику за добру књигу резервисали смо за песничку збирку Милована Витезовића "Испит код професора Милоша Н. Ђурића"  саткану од анегдота и сећања на чувеног хеленисту и филозофа. А у историјској радио-читанци чемо се вратити у време када је лекар, визионар и академик Владан Ђорђевић трасирао пут српској медицини крајем 19. и почетком 20. века.

Уредник и водитељ: Марина Стојадиновић.

Музички уредник: Драган Димић

Насловна страна: Радинка, Милан и Милена Милосав.

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара