Новости дана

Другог дана посете минисар спољних послова Русије Сергеј Лавров с председником Александром Вучићем присуствовао је представљању мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару. Мозаик на висини од 65 метара представља Христово вазнесење, а реч је о једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету. Украс - тежак 40 тона - сачињен је у Москви, прављен годину дана, а потом превезен у Београд. Дело је 90 руских уметника, предвођених чувеним Николајем Мухином. Израду је финансирала руска фирма "Гаспромњефт" са 4 милиона евра, са чијим је директором Александром Дјуковом председник Вучић разговарао јутрос.

Потом су министари спољних послова Руске Федерације и Србије, Сергеј Лавров и Ивица Дачић, положили венце и одали пошту у Меморијалном комплексу Ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику, као и на споменик руском дипломати Николају Хартвигу. Гарда Војске Србије свирала је химне обе, и песму "Тамо далеко".

Лавров се преподне састао и са премијерком Аном Брнабић. У Палати „Србија" завршен је и   састанак српске и руске делегације, министра Лаврова и министра Дачића.

Непознати нападач бацио је око поноћи бомбу на амбасаду Сједињених Америчких Држава у Подгорици, да би се непосредно после тога другом бомбом разнео. МУП Црне Горе саопштава да раде на идентификацији нападача и расветљавању догађаја, у сарадњи са, како наводе из америчке амбасаде, службеницима тог дипломатског представништва. Америчке грађане саветују да се  не приближавају згради. Виша државна тужитељка је обавила увиђај, а тело нападача је послато на обдукцију. Светске агенције, позивајући се на локалне медије, јављају да је највероватније реч о азиланту. Поједини наши медији преносе да је нападач бивши припадник ЈНА.

Косовска скупштина требало  на ванредној седници, да почне разматрање допуњеног предлога закона за ратификацију споразума  о демаркацији граничне линије са Црном Гором. Упркос уступцима из Подгорице да споразум о демаркацији из 2015. одине може  бити  коригован, владајућа већина нема осигуран глас 81-ог посланика, колико је потребно за усвајање предлога закона. Из Српске листе је саопштено да неће гласати за демаркацију, јер то није договорено са њима, већ ће наставити да се боре за интересе српског народа на Косову и Метохији.

"Одмор те чека", слоган је јубиларног, 40-тог Сајма туризма који је отворен у Београду. Учешће је пријавило хиљаду 200 излагача из 55 земаља. Земља партнер сајма је Грчка, а први пут учествују Мароко, Јужноафричка Република, Камерун и Палестина. Сајам траје до недеље.

Фудбалери Партизана од 19 часова играју реванш меч шеснаестине финала Лиге Европе против  чешке Викторије Плзењ.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Небојша Николић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи