Читај ми!

Модерно и продуховљено песништво

Марко М. Радуловић, књижевни историчар, говори о томе како је открио поезију Миодрага Павловића, и како је временом заволео његове стихове. Миодраг Павловић (1928-2014) један је од најзначајнијих савремених српских песника. Својом поезијом, прозом, драмама, есејима, преводима и антологијама, Миодраг Павловић је померао границе поетског искуства и отварао читалачке хоризонте ка пределима модерног сензибилитета.

''Духовност је слободан избор песника, и једна дубока унутрашња неминовност. Пре но што духовност постане склапање једног система вредности, она делује песнику као племенита радозналост.'' - записао је на једном месту Миодраг Павловић. И управо за његову поезију може да се каже да је у знаку једне овакве духовности: у њој се осећа дубока унутрашња неминовност, и слободан песнички избор, и племенита радозналост. Песничко дело Миодрага Павловића на пресудан начин је утицало на песничке токове друге половине 20. века. Нема сумње да ће тај утицај бити осетан и у времену које је пред нама.

Често се каже да поезију Миодрага Павловића, због њене интелектуалне сложености, није лако волети. Марко М. Радуловић, међутим, тврди да је временом откривао све нове и нове слојеве песништва Миодрага Павловића, да је успео да осети снагу песничке имагинације овог ствараоца, и да је Миодраг Павловић на крају постао његов омиљени песник. Говорећи у емисији о поезији Миодрага Павловића, Марко М. Радуловић говори и о свом односу према књизи и читању.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара