Којекуда

Завичајна збирка Сремски Карловци припада Музеју Града Новог Сада и налази се у палати Илион, некадашњој резиденцији баронске породице Рајачић. Музеј поседује археолошку, историјску, етнолошку и уметничку збирку.

Музејску поставку чини још неколико целина: изложба о Бранку Радичевићу, сељачка кухиња с краја 19. и почетка 20. века, слике Милића од Мачве, акварели Светомира Лазића и свечана трпезарија породице Рајачић. Ова трпезарија је комплетно сачувана, и изузетна је амбијентална целина. Направљена је по поруџбини, вероватно у Бечу, почетком треће деценије 20. века.

Палата Илион припадала је баронској породици Рајачић. Првобитна кућа, која се налазила на месту данашње, направљена је у првој половини 19. века. Данашњи изглед Илион је добио 1920. године. Тада је зграда надограђена, а уређена је и башта. У кући свог синовца често је боравио митрополит, а касније и патријарх, Јосиф Рајачић. Његово световно име било је Илија, што је једна од претпоставки за име палате - ИЛИОН.

После Другог светског рата, године 1947, у један део палате Илион усељен је Градски музеј Сремских Карловаца који се од 1963. године налази у сасатаву Музеја града Новог Сада, а сада носи назив Завичајна збирка Сремски Карловци.

Елизабета Арсеновић  и Мирјана Никић су ову причу забележиле у шетњи музејским собама са археологом и музејским саветником Дивном Гачић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво