Новости дана

У дводневну посету Србији поподне стиже шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Повод - 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије. Први сусрет , високи руски званичник имаће с председником Србије Александром Вучићем. Очекује се да ће разговарати о актуелним политичким питањима, билатералним односима и ситуацији у региону. Како сазнаје РТС, председник Вучић уручиће Лаврову писмо за председника Русије Владимира Путина са позивом да посети Србију.Наводи да су Србија и Русија у различитим историјским околностима и изазовима, увек на истој страни и да нам је руски народ искрени пријатељ. Вучић и Лавров сутра ће присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару, једном од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер долази у понедељак, 26. фебруара у Београд, у оквиру западнобалканске турнеје, са циљем да потврди европску перспективу региона која је истакнута у недавно представљеној Стратегији проширења Европске уније, саопштио је шеф делегације Уније у Србији Сем Фабрици. Он је ту посету најавио у разговору са председником Србије Александром Вучићем који је истакао да је посета Јункера веома важна за грађане Србије и да је то потврда да је наша земља чврсто на европском путу. Вучић је навео да 2025. година, као оквирни датум за чланство Србије у Унији, представља важан подстрек и признање да смо до сад урадили позитивне ствари.

Потпредседница владе Зорана Михајловић изјавила је да премијерка Ана Брнабић треба да одлучи да ли ће Србија добити модеран Закон о родној равноправности  или ће остати на оном  из 2009.  Зорана Михајловић сматра да нови закон треба да буде усвојен уколико је стратешки циљ Србије чланство у Европској унији. О нацрту закона о родној равноправности месецима полемишу председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић и министар за рад Зоран Ђорђевић.

Свет обележава Дан матерњег језика, као сећање на студенте који су 21. фебруара 1952. године убијени у Даки, у Источном Пакистану, јер су протестовали због тога што њихов матерњи језик није проглашен за званични. У свету се , према проценама УНЕСК-а, говори  око 6 хиљада језика, али готово половини прети изумирање.  Филолози напомињу да је језичка култура запуштена и предлажу да српски језик буде обавезан предмет на свим факултетима.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Небојша Николић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи