Гости из прошлости

Чувени ратни фоторепортер Роберт Капа имао је два живота са два имена. У првом животу рођен је у Будимпешти, 22. октобра 1913. као Ендре Фридман, а други је, под именом Роберт Капа, започео у 22. години у Паризу. Оба су се трагично завршила 25. маја 1954. када је током рата у Вијетнаму, у месту Таи Бин, стао на нагазну мину. Био је на радном задатку, што је у његовом случају увек значило само једно - с фото-апаратом у рукама прићи што ближе објекту снимања и направити што савршенији снимак.

Као ратни фото-репортер сведочио је о мрачним временима пет ратова у десет земаља - слао је фотографије из Шпанског грађанског рата, Другог кинеско-јапанског рата, II светског рата, Арапско-израелског рата и рата у Индокини. У историју фотографије ушао је његов снимак "Палог војника" из Шпаније, и тамо се задржао чак и после открића тзв. "мексичког кофера" и оптужби за фото-монтажу; као и 11 снимака искрцавања савезника током "Дана Д".

Роберт Капа је по сећању савременика био леп човек, црних очију сомотског погледа, а енглески је говорио са музикално-романтичним мађарским акцентом. Све девојке су биле заљубљене у Роберта Капу, па чак и славна глумица Ингрид Бергман. Појавио се и у једном филму Б продукције, а Хичкока је инспирисао за лик главног јунака једног од његових најбољих филмова "Rare Window" тј. "Прозор у двориште". Носилац је америчког одликовања "Медаља слободе", био је велики антифашиста и уметник фотографије, данас наш гост из прошлости - Роберт Капа.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић
     

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво