Код два бела голуба

Вечерашња емисија ''Код два бела голуба'' говори о развоју хумористичке штампе у Србији, о хумористичко-сатиричним листовима који су покретани и издавани у 20. веку. Прича о овим листовима испричана је уз помоћ књиге ''Једна смешна историја'', чији је аутор Алек Марјано, и текста Гордане Љубоја посвећеног српској хумористичкој штампи.

Надовезујући се на традицију створену током 19. века, хумористички листови почетком 20. века доживљавају нов процват. Јављају се листови у којима се види и траг новог сензибилитета. Овај замах везан је и за појаву два нова стваралачка гласа. Тада почињу да стварају Брана Цветковић и Радоје Домановић. Цветковићев ''Сатир'' и Домановићева ''Страдија'' били су листови у којима је било и живог хумора и бритке сатире. Током првог светског рата, насупрот ономе што би се у први мах очекивало, јављају се листови хумористичко-сатиричног садржаја. Они су на посебан начин били штампани, а војници су их дотурали једни другима у рововима. Они су били покушај да се људи оснаже и ободре у тешким ратним условима. Када је реч о феномену хумористичких листова који се јављају у оваквим, граничним ситуацијама људске егзистенције, треба поменути и лист ''Логорски јеж'' који је 1944. године покренут у логору Оснабрик, и којим су се људи заточени у логору покушали да ублаже своју тешку животну ситуацију.

Период између два рата, као и време после другог светског рата обележили су листови''Ошишани јеж'' и ''Јеж''. У емисији ће бити речи о настанку ових листова, о њиховој концепцији, о посебним издањима ових листова, као и о сaрадницима. У овим листовима радове су објављивали најбољи хумористи и сатиричари тог времена, од Бранислава Нушића до Бранка Ћопића.

Аутор емисије: Војислав Карановић

Насловна слика:  Радоје Домановић

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво