Време спорта и разоноде

Dragon boat је спорт распрострањен широм света, у себи симболично везује древну традицију и такмичарски дух. Код нас је заступљен пету годину, данас ће нам његове слатке тајне одати др Душко Спасовски, специјалиста ортопедске хирургије и трауматологије. Има свој клуб Beodragons, тренер је у државном савезу овог спорта, професор физичког васпитања, члан Менсе, бивши такмичар у стандардним плесовима, отац троје успешних младих спортиста, укратко - вишеструко интересантна личност за почетак овог издања породичног магазина Радио Београда 1.

Наш колега Слободан Малетић, током емисије, јављаће се са првог полуфиналног меча Купа Радивоја Кораћа у кошарци између Црвене звезде и ФМП-а, који се игра у Нишу. Чућемо и како је Владимир Петровић Пижон, једна од Звездиних звезда, доживљавао некадашње радио преносе, у време бивше земље, и колико му радио као медиј значи у савремена времена- причу је забележио Владе Радичевић. О 18. меморијалном турниру `Играјмо за 16`, који се одржава традиционално у знак сећања на трагедију која је задесила нашу кућу с пролећа 1999. године говори један од њених иницијатора Веселин Веско Грозданић.

Одбојкашки тренер Јово Цаковић коментарише жреб за ЕП у одбојци за кадеткиње, које се игра у Бугарској. Јована Лепосавић, чувар мреже ЖФК Црвена звезда, у акцији `Вечерњих новости` сврстана је међу оне који су учинили `Најплеменитији подвиг године`.

У више од 40 градова и општине Србије, удружење НУРДОР обележило је прекјуче Светски дан деце оболеле од рака. Циљ кампање под назвом `И ја се борим` је подршка опремању дечјег хематолошког одељења при Клиници за дечје интерне болести у Нишу. Тамара Кларић, коју памтимо и по акцији `Пружи корак`, изнеће нам своје импресије и најновије податке о томе докле се стигло, уз пресек финансијског стања и наговештај остварења хуманог циља.

Новинар и публициста Александар Ђуричић представиће нам ретко занимљиво издање, књигу под називом `Чуваркуће- удовице писаца`. Поред непознатих детаља о знаменитим људима од пера, ту су и разговори с њиховим некадашњим животним сапутницама. Свакако је увек интересантно дознати нешто ново о Пекићу, Капору, Исаковићу, Милораду Павићу, Либеро Марконију, Ковачу, Давичу, Мики Оклопу...

По обичају, најављујемо и бројна дешавања широм Србије - у Пожаревцу ће се одржати аматерске глумачке свечаности `Миливојев штап и шешир`. У Чачку се сутра одвија `Фестивал маске`, ускоро ће `Сајам венчања` у Крагујевцу, а у Београду међународни `Сајам туризма`. Песник Раде Пантелић педесет други пут окупиће љубитеље поезије, овога пута у Центру за културу `Влада Дивљан`. Биг бенд РТС-а у четвртак одржава концерт у Дому омладине Београда под називом `Џез амбасадори`. У Музеју Рудничко- таковског краја у Горњем Милановцу у току је изложба о чувеној руској породици Романов. У Институту `Сервантес` у току је изложба шпанске илустраторке Марије Хесе, с радовима инспирисаним животом и делима Фриде Кало.

У Пироту је у току `Сајам књиге и графике`. У амбијенту нишке трвђаве, фестивал `Нишвил` ускоро отвара џез музеј, први тог типа у Србији. Ревија `Музика класика` прогласила је најуспешније у музичком свету за прошлу годину. Владимир Ћалић добитник је престижне Вибове награде за најбољег младог сатиричара. Удружење књижевника Србије у понедељак ће доделити признања појединцима који су посебно допринели афирмацији сатире. Градска управа Панчева одлучила је да КЦ у Панчеву убудуће носи назив Културни центар `Небојша Глоговац`. `Рефлектор театар` има серију представа, увелико раде и на премијери једне нове, као инспирација послужио им је Иво Лола Рибар. У Шабачком позоришту први пут је изведена представа `Хајка на вука`, у режији Наташе Радуловић.

Нову збирку песама `Течем као река` Оливера Шестаков званично ће представити у Кући Ђуре Јакшића. Фондација `Плаво` представља изложбу `Васиљев`, у два засебна изложбена сегмента, у Галерији 212 и Дому војске Србије. У галерији ФЛУ биће отворена изложба слика и цртежа Иване Иве Прлинчевић. Од понедељка у галерији Графичког колектива цртеже и графике излаже Аница Радошевић- Бабић. У галерији `Дрина` на Андрићевом венцу траје изложба четири уметнице, под називом `Радикална мекоћа`. У Музеју примењене уметности отворена је изложба `Рез`, даровите уметнице Мине Радовић.

Џез концерт одржава се и на Коларцу, у организацији Камерног оркестра Музикон. Слободан Симић добио је прву награду на конкурсу афоризама на тему Сланина и сланинијада, у Качареву. У Малој галерији УЛУПУДС-а у уторак се отвара изложба Хармонија сфера и простора.

Група `Владари`, прецизније лидер бенда Владимир Спирковски долази нам с новим албумом, у издању ПГП РТС-а. Уз обраде нумера `Брод` и `Трола 28` са првог албума, објављеног 2001. године, ту су и бројне нове песме, уз интересантне госте из музичког света.

За госте се овога пута определио и признати саксофониста Јован Маљоковић, који нам такође доноси нове материјале, с албума који је управо угледао светло дана. Истакнути музичар пуном паром ради са својом групом, уједно је импресиониран новим џезерским `таласом` и, управо стога, каже да је тек сада, његовом појавом, уверен да је све што је радио претходних година имало смисла.

И ове суботе доделићемо лепе награде редовним слушаоцима Радио Београда 1 и ове емисије, у виду улазница за културна дешавања, књига, компакт дискова. Уз остале, сарадници су нам, по том питању, Дом омладине Београда и Академија 28 и `Рефлектор театар`. Неће изостати ни редовни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи