Ноћни програм - Међу световима свет

Разматраћемо начине на које се може помоћи деци која се боре са малигним болестима и њиховим породицама. Наше ће гошће бити Зорица Манојловић, мајка излеченог дечака и један од основача НУРДОРа, Националног удружења родитеља деце оболеле од рака, и Марија Ђуровић, мајка леченог детета и волонтер исте организације.

Тако ћемо чути две врло личне приче са позитивним исходом, а кроз њих и многе значајне аспекте ове херојске борбе коју свакодневно воде оболела деца и њихове породице. НУРДОР је и настао повезивањем родитеља којима је добро позната свака фаза ове потресне борбе, као и мањкавост система да одговори на многе њихове потребе. И од првих корака у виду обилазака онколошких оделења како би пружили помоћ и подршку оним родитељима који се суочавају са опаком болешћу своје деце, преко „шољице разговора" организованом за мајке на оделењу како би добиле важне и поуздане  информације и одговоре на питања која их муче, као и стручне психолошке помоћи и подршке, НУРДОР је растао, развијао се, стицао многобројне волонтере, пријатеље, дародавце. Тако да су почеле да ничу родитељске куће којима се олакшава боравак породица која долазе на лечење или контроле, преко бројних кампова  у којима деца имају често прву прилику да се осећају и понашају као и сва здрава деца широм света. НУРДОР је саградио  у Нишу први хемато-онколошки центар направљен по мери детета, први и једини у окружењу, а води упорну борбу за хуманији однос и законску подршку, као што је регулисање боловања код неге малих онколошкох пацијента и укидање ПДВа на донације.

Сви НУРДОР-ови центри, у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу обележиће 15. фебруар, Светски дан деце оболеле од малигних болести  симболичним пуштањем балона и било би лепо да се пусти што више балона из целе Србије да се зна да нам је стало и да бринемо.

Аутор емисије је Бранка Кордић, клинички психолог
број коментара 0 пошаљи коментар
Ноћни програм Ноћни програм

Аутор:
Група аутора

Сваке ноћи, од поноћи до четири ујутру, са слушаоцима ће бити водитељи и гости у студију, а из ноћи у ноћ разликоваће се и концепт програма, тако да ће слушаоци моћи да изаберу ноћ која највише одговара њиховом укусу, било да желе да слушају оперу или их интересује технологија. [ детаљније ]