Читај ми!

Приче Владимира Набокова

Александар Шурбатовић, књижевник и преводилац, колумниста, уредник и приређивач издања писаца као што су Вилијам Блејк, Волт Витман, Фридрих Хелдерлин, Емили Дикинсон..., говори о томе како је открио приче Владимира Набокова, зашто им се често враћа и шта налази у њима.

Владимир Набоков (1899-1977) писао је песме, приче, драме и есеје, и то на руском и на енглеском језику. Светску славу стекао је романом ''Лолита'', док су му приче прави мали драгуљи приповедачке уметности. Био је врло живописна личност. Аристократског порекла, образован, немирног духа, радознао и шармантан, привлачио је пажњу где год би се појавио.

Русију је Владимир Набоков напустио 1919. године, и након тога његов живот поприма обрисе емигрантске приче, испуњене лутањем, немирима и чежњом за изгубљеним завичајем. Прво дело, књигу песама, објавио је 1916. године, а након напуштања Русије, и током живота у Великој Британији, Немачкој, САД и Швајцарској, писао је са подједнаким успехом и на енглеском и на руском језику. Страсни заљубљеник у шах, предани проучавалац лептира, Владимир Набоков је и у писању уметник велике страсти. 

Занимљиви ликови, вешто уобличена радња, постмодернистичко поигравање са формом и луцидни увиди неке су од одлика његових прозних дела. Приче Владимира Набокова краси још и језичка брижљивост, и бриљантан, необарокни стил.  

Осим што Набоковљеве приче чита са истинском посвећеношћу, Александар Шурбатовић те приче годинама и преводи. Ускоро из штампе треба да се појави издање ових прича у преводу нашег саговорника. У емисији Александар Шурбатовић открива зашто је Набоков аутор чија дела, а пре свега приче, он годинама посвећенички чита.

 

 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво