Време спорта и разоноде

На атлетском митингу у Бечу атлетичарка Маја Ћирић постигла је фантастичан резултат, тренутно други на планети, уз то оборивши државни рекорд на 4оо метара и обезбедивши учешће на Светском првенству у Бимингему. Ето прилике да боље упознамо 28-годишњу тркачицу, иначе професорку италијанског језика, четвороструког првака државе у краљици спортова.

`Комплетна књига о шаху`- једно је од новијих издања `Креативног центра`, у чијем ће нам представљању помоћи Марија Лукић.Поред тога што ради с талентованим малишанима који имају љубав према `древној игри` и што има своју школицу шаха, она је и рецензент ове књиге, чији је аутор Елизабет Делби. У овом илустрованом приручнику налазе се правила шаховске игре, њен развој кроз историју, као и приче о славним играчима и партијама за незаборав.

Предраг Грозданић је инструктор у плесној школи `Златне педесете`, али и иницијатор интересантних вечери - игранки под називом `К`о некад у осам`, које су до недавно одржаване у Културном центру `Рекс`. Овај објекат више не ради, али се зато `плесњаци` настављају, већ од сутра, на другој адреси, уз заљубљенике у старе добре шлагере.

Нишка група Ејот уврштена је на бројне светске музичке листе, као једна од тренутно најинтересантијих појава у Европи. Вечерас ће узети учешће на `Метрополис џез фесту` у Дому омладине Београда, претходно ће - директно са генералне пробе - у наш студио доћи фронтмен и клавијатуриста овог састава Дејан Илијић, око чијег бенда се тренутно отимају највећи менаџери, и код нас и широм Старог континента.

Кантаутор Срђан Марјановић задржао је свој препознатљиви музички израз, кога увек надограђује модерном продукцијом, али и пропратним медијским садржајима. У ствари, и овога пута то је једна заокружена прича, у виду сингла и спота `ОК, пресвући ћу се`, али и књиге коју је управо објавио под истим називом. Срђан Марјановић биће и један од учесника предстојеће `Беовизије`, на којој се бира представник Србије за `Еуросонг`.

Сутра се одржава 51. међународно атлетско такмичење `Бели крос`, истина без снега. У селу Лазница код Жагубице - `Привег`, традиционална манифестација изворног народног стваралаштва. У Врњачкој Бањи ће се и овог 14. фебруара одржати такмичење у најдужем пољупцу под називом `Пољуби ме`. `Сакулска винаријада` је наредног викенда у Сакулама код Опова. Најављујемо и `Балкан чиз фестивал`, затим `Сланинијаду` у Качареву, `Кобасицијаду`у Турији крај Србобрана и међународни фестивал кобасица `Клобаса фест` у Бачком Петровцу. Равнотеже ради, чућемо и како се одвија акција удружења `Сви на вагу`, у поводу Дана здравих навика.

Из Лазарева крај Зрењанина у емисију нам стиже Марина Радичевић, чланица клуба Задругар, каратисткиња која је прошлог викенда у Сочију постала првак Европе међу млађим сениоркама, у категорији до 68 килограма. То је тек једно од бројних признања које је млада и вишеструко надарена каратисткиња освојила на међународним такмичењима.

Песник Ристо Василевски за кратко време добио је три награде, од којих две у Македонији. Карикатуриста из Новог Пазара Мухамед Ђерлек добитник је `Златне кациге` на 26.фестивалу хумора у Крушевцу, где се изложбом представља и прошлогодишњи лауреат Шпиро Радуловић. У Ранчићевој кући у Гроцкој синоћ је отворена изложба цртежа Марије Брановић и Михајла Војновића, а у Кући Ђуре Јакшића поставка слика Ане Цакић и Марије Миладиновић. Европски покрет пријатељства објавио је `Занимљиви буквар са историјском читанком за децу у расејању`, кога су осмислили Александар Чотрић и Бојан Љубеновић. Група Легенде музицира током читавог месеца, београдски концерт је заказан за 16. фебруар у Центру Сава. Исти је случај и са групом Бистрик, Биљана Крстић апострофира један интересантан у Руми, где ће први пут наступати. Фондација `Новак Ђоковић` свечано је отворила обновљени вртић `Весели цветови`, који је део предшколске установе `Наша радост` из Смедерева.

Филм `Изгредници`, по сценарију Ђорђа Милосављевића и у режији Дејана Зечевића, једно је од домаћих остварења које ће бити приказано на ФЕСТ-у. У сали Српске књижевне задруге представљена је нова књига Миленка Пајовића `Пусто полуострво`. Лоран Прокопић одабраним шансонама и поезијом представиће се београдској публици 14. фебурара у Установи културе `Вук`. У Ранчићевој кући у Гроцкој - изложба цртежа Марије Брановић и Михајла Војновића, у Етнографском музеју гостујућа изложба `Лан и конопља у традиционалној култури Шумадије`. У Културном центру Београда нова серија изложби, међу њима и фото-колекција Милоша Јуришића. Изложбом акварела у галерији `Сингидунум` представља се Душан Ђукарић, док је `Линија живота` назив заједничке изложбе дизајнерки Марије Станојковић и Богдане Живковић у малој галерији УЛУПУДС-а. У галерији `73` отворена је изложба младе сликарке Тијане Сташевић. Удружење `Брак и породица` до 14. фебруара, пригодним манифестацијама, обележава Недељу брака.

И ове суботе имамо бројна изненађења за слушаоце, у сарадњи са `Креативним центром`, `Мадленијанумом`, Домом омладине Београда и `Академијом 28`. Подразумева се да ћемо чути и нови предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво