Читај ми!

''Сузе Светог Николе''

Музичар и новинар Александар Петровић, у јавности познатији као Аца Селтик, говори о томе зашто воли роман ''Сузе Светог Николе'' Бранислава Јанковића. Осим што је певач и текстописац групе ''Ортодокс Келтс'', Александар је и уредник у Образовном програму за децу, младе и породицу Радио Београда.

Бранислав Јанковић је писац кога одликује способност реалистичке опсервације, умеће да исприча занимљиву причу, и склоност ка посебном облику народне фантастике. Роман „Сузе Светог Николе" је прича о становницима села Студенац који су почетком XX века преживели велика душевна искушења. Књига говори о греху и спасењу, о земљи и небу, о анђелима и демонима и о свецу чије се име у Србији највише слави. Ово дело на занимљив начин спаја и преплиће елеменате фантастике и православног фолклора. Притом нас суочава са читавом галеријом необичних бића и приказања из српске митологије, из народних прича и легенди, који се на разне начине оваплоћују и постају део животне свакодневице села Студенац.

Књига ''Сузе Светог Николе'' Бранислава Јанковића, по мишљењу нашег саговорника, спада у ред оних дела која човека заинтересују и увуку у причу, али га истовремено и дубоко емотивно дотакну. Александар Петровић каже да га је ова књига потресла, и да део њене вредности лежи у томе што човека може да натера да заплаче, и што га охрабрује у настојањима да упозна самог себе.

У емисији ће бити речи о вредностима српског фолклорног и митолошког наслеђа, о паралелама између келтске и балканске митологије, о сродностима ирског и српског менталитета, о везама писања и музике, а чућемо и шта Аца Селтик мисли о томе да ли читање књига може да представља стваралачки подстицај.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво