Доживети стоту

Како живи старија популација у селима подно Старе Планине, а како у Пироту? Зашто је све више напуштених кућа и имања у овом делу Србије? О томе ће говорити житељи села Барје Чифлик и чланови Удружења пензионера "Тигар АД" из Пирота.

У Барје Чифлуку, недалеко од Пирота, 70 кућа је под катанцем и у њима више нико не живи. И у кућама, из чијих се оџака виори дим,  остала је по једна старија особа или брачни пар. Видоје Недељковић (87) се не предаје, већ пензионерске дане проводи пишући и обрађујући имање. Вози трактор, мотокулитиватором узорава бразде и  пече ракију од свог воћа.

Минуте за здравље посветићемо пробиотицима и њиховој улози у очувању цревне флоре. Колико  могу да помогну у лечењу неких болести  и да ли имају нежељена дејства?  Када и колико дуго треба пити пробиотике? Одговор ћемо потражили од  проф. др Срђана Ђурановића, гастроентеролога  из Клинике за гастроентерологију КЦС.

Рубрику за добру књигу издвојили смо за дело Ђурице Крстића "Балкан као судбина - времена, предели и људи", а у историјској радио-читанци ћемо се вратити у прву половину 20. века  када  је чувени правник, проф. др  Драгољуб Јовановић  жртвовао слободу  бранећи  демократске принципе.   

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05

Насловна страна: пензионери пиротског "Тигра АД"

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво