Доживети стоту

Агнеса Еремија из Београда јуче је закорачила у стоту годину. Због јеврејског порекла у младости је преживела страхоте Холокауста у радном концентрационом логору у Мађарској. Упркос свему, ова витална старица воли људи и радује се животу.

Агнеса Еремија је била спикер на Радио Београду, предавала је француски и немачки језика у Трећој београдској гимназији (данас Св. Сава) и превела на десетине књига и збирки песама. Говори седам језика, а најомиљенији су јој стихови које преводи на на есперанто. Са нама ће поделити тајну дуговечности, мада тврди да не постоји универзални рецепт за дуг живот.

Минуте за здравље посветили смо апсолутној срчаној аритмији као учесталом здравственом проблему. Неправилне откуцаје срца не треба занемаривати, јер могу да услове бројне кардиоваскуларне компликације, упозорава др Татјана Потпара из Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије.

Рубрику за културу резервисали смо за роман Дејана Атанацковића "Лузитанија", добитника овогодишње НИН-ове награде, а у историјској радио-читанци ћемо подсетити на Растка Немањића, потоњег Светог Саву и на његову улогу у очувању српског националног и верског идентитета.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд 1, 09:05

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво