Којекуда

Четири прелепе, високе планине – око ње. Једна река – кроз њу. Два језера – на њој. Мноштво термалних вода – у њој. А цела уроњена у најчистији и најздравији ваздух у Србији. Сокобања – прва еколошка општина у нашој земљи и туристичко место са најдужом историјом организованог туризма код нас.

Када последњих година говоримо о Владиним ваучерима за домаће туристе, мало ко помене да је први издао лично кнез Милош Обреновић, 21. јуна 1837, извесном заставнику Лазаревићу, за лечење лековитом водом у - Сокобањи! Од тада до данас, туризам - на првом месту баш здравствени - непрекидно се развија, па кажу да практично не постоји породица која се, макар некад, није бавила тим послом, а за многе је то традиција оја се преноси с колена на колено.

То нам је, између осталог, рекао и директор Организације за туризам и културу Сокобање Љубинко Миленковић, енергичан и предузимљив млад човек, који нас је у разговору провео бањском променадом - чувеним Мермерним шеталиштем - и са којим смо речима завириле у многа историјска здања, упознале чувене бањске госте и одшкринуле врата мање познатих прича из даље и ближе прошлости. Забележили смо и актуелни тренутак туризма у тој невеликој вароши и наговестили потенцијале за које ће се трудити да их претворе у реалност.

Ове недеље, „којекуда", представљамо Вам, зелено срце Србије и водимо Вас тамо где, знате већ, „одеш стар, дођеш млад".

Ваше - Мирјана Никић и Елизабета Арсеновић.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво