Моја књига

Песникиња Јана Алексић говори о томе зашто воли књигу прича Исидоре Секулић ''Кроника паланачког гробља''. Исидора Секулић (1877-1958) спада у ред најистакнутијих писаца српске књижевности. Писала је прозу, приповетке, романе, књижевну критику, есеје, путописе, расправе, белешке. Бавила се превођењем.  Зналац више језика, и познавалац више култура и подручја уметничког изражавања, Исидора Секулић је као писац, преводилац и тумач књижевних дела понирала у саму суштину српског народног говора и његовог уметничког израза, сматрајући говор и језик културном смотром народа. Писала је о многим значајним писцима: о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Петру Петровићу Његошу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу,  Иви Андрићу  и другима. Изабрана је за дописног члана Српске краљевске академије 1939. године, а за редовног члана Српске академије наука 1950. додине, као прва жена академик. 

Књига ''Кроника паланачког гробља'', објављена 1940. године, дописана 1958. године, особена је књига прозе о свеопштој пролазности, књига која животе својих јунака прати у обрнутом смеру: паланачко гробље је кроника паланке и паланчана па се од њега и полази у покретању приче о изумрлим паланчанима и паланачким породицима. Све те приче у основи својој имају романескни потенцијал: Коста Земљотрес, Госпа Нола, Амбиције, дим, Влаовићи, Деца, Људи с Кашикаре, Паланка и њени последњи Грци. Ова књига прозе, посебно приповетка Госпа Нола, обезбедила је Исидори Секулић истакнуто место међу српским приповедачима.

Јана Алексић је песникиња, a ради као истраживач сарадник у Институту за књижевност и уметност у Београду. До сада је објавила три песничке књиге и две монографије. У емисији Јана Алексић говори о томе како је открила приче Исидоре Секулић и зашто јој је лично значајна књига ''Кроника паланачког гробља''.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се